hlavní jídlas masemze života

Krémová omáčka s uzeným kuřetem a cuketou

zveřejněno uživatelem Zdena 14 července, 2018 0 komentářů

Uzené kuře je naprosto geniální pokrm na cesty. Poprvé nám tenhle tip dali naši domácí v prvním ubytování na naší loňské cestě po Novém Zélandu. Byla to skvělá inspirace, sama bych jej asi v obchodě nevyhledala, běžně uzené v podstatě nekupujeme. Tím spíš lze občas udělat výjimku. Zejména na Zélandu, kde je opravdu celkem draho, uzené kuře koupíte za pár dolarů a připravíte z něj hned několik jídel. Předpokládá to samozřejmě lednici po ruce přes noc, druhý den dojíte zbytek (pokud cestujete alespoň 2, tak je to akorát). Jsou z něj skvělé sendviče, nebo si koupíte jen salát a bagetu a třeba si dopřejete malou majolku a zaručuji vám, že si pochutnáte. Teď jsem kuře koupila v Provence na cestu domů. Čekal nás celý den v autě, 15 hodin cesty 🙁 s tím, že pokud bychom to nedali, odpočineme si a pojedeme dál. Neměli jsme čas zpátky cestovat s delší pauzou. Kuře jsem obrala a udělala 2 balíčky. Jeden jsme snědli cestou právě se salátem a majonézou (ta francouzská by se dala jíst jen tak, jak je dobrá. Ale zdatně jí sekunduje francouzská majonéza, co mají v tematickém týdnu v Lidlu). Cestu jsme zvládli na jeden zátah, takže jsme dojeli v noci. Doma nic k jídlu a hladoví chlapci. Takže druhý den byla tahle vynikající krémová omáčka s uzeným kuřetem a cuketou (kromě dvou asi metrových jsem po týdnu na záhoně našla i nějaké menší přiměřené velikosti).

Potřebujete (pro 4 osoby):

  •  půlku uzeného kuřete nebo aspoň 2 uzená stehna
  •  1 střední cuketu
  •  2 stroužky česneku
  •  malou snítku rozmarýnu
  •  1 ČL provensálského koření
  •  olivový olej
  •  hrst strouhaného sýru parmazánového typu
  •  2 ČL ajvaru (balkánská pasta z pečených paprik, velká lahůdka), pokud byste neměli (zahlédla jsem jej i v Lidlu), můžete dát kvalitní rajský protlak. Nebude to sice stejné, ale rozhodně taky ne špatné.
  •  1 kelímek šlehačky
  •  1 kelímek zakysané smetany nebo creme fraiche, což je zakysaná šlehačka.
  •  sůl, pepř
  •  těstoviny uvařené al dente, já jsem si nastrouhala cuketové špagety a krátce je orestovala na pánvi na troše olivového oleje.

Cuketu podélně rozčtvrťte, vyřízněte vnitřky a nakrájejte na dílky, pokud je větší, tak každou čtvrtku ještě podélně rozřízněte, než začnete krájet. Kuře oberte a nakrájejte na podobně velké kousky jako cuketu.

Na olivovém oleji restujte cuketu a přidejte bylinky, chvilku jí dejte, některé okraje mohou začít zlátnout. Přidejte kuře a opékejte společně, přidejte česnek. Restujte asi 5 minut. Přilijte šlehačku, creme fraiche a vmíchejte ajvar. Nakonec zamíchejte nastrouhaný sýr, opepřete a podle potřeby dosolte, ale jídlo je samo o sobě dostatečně slané díky uzenému masu a sýru. Ještě krátce provařte a máte hotovo, krémová omáčka s uzeným kuřetem a cuketou je připravená, tak rychlé to je. Podávejte na těstovinách posypané trochou sýru.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..