Jde o lahodné a velmi jednoduché jídlo, do kterého se výborně hodí právě mražená zelenina. Tím se i výrazně zrychluje příprava celého pokrmu, jste ušetřeni krájení a čištění. Vybírejte ale zeleninu kvalitní, nejlépe takovou, kterou máte vyzkoušenou, že i chutná. Ať ve výsledku pod pokličkou z listového těsta je vaše dušená zelenina křehká a voňavá a nemáte neurčitou kaši bez chuti a zápachu, hůře pak bez chuti se zápachem.
Potřebujete:
- kuřecí prsa z 1 kuřete
- mraženou míchanou zeleninu asi půl kila
- jednu krájenou červenou papriku, případně na půl červenou a žlutou
- anglickou slaninu
- česnek, cibuli, kdo má rád
- bylinky (čerstvé, mražené či sušené, co je po ruce)
- kuřecí nebo zeleninový vývar podle asi ¼ až ½ litru
- hrst celozrnné nebo špaldové mouky
- listové těsto
V kastrolu nebo vyšší pánvi na másle zpěňte cibulku, přidejte slaninu a do voňava opékejte, přidejte česnek. Pak navrch položte celá kuřecí prsa zvolna opékejte, pokud by se vám začala slanina s cibulkou připalovat, uberte plyn a shrňte ji ke kraji a pokračujte v opékání prsíček asi 10 minut.
Pak přihoďte zeleninu a dále opékejte, i s prsíčky a slaninou, uvolní se voda ze zeleniny, tu vyvařte. Osolte, okořeňte bylinkami a zaprašte moukou, chvíli opékejte, pak nalijte postupně vývar a míchejte, vznikne hustší omáčka, zelenina by neměla být celá utopená.
Vyndejte prsíčka, nakrájejte na větší kousky a vraťte do hrnce.
Rozpalte troubu na 200 stupňů.
Do zapékacích misek nandejte směs asi 1-2 cm pod okraj, přiklopte celé kusem vyváleného listového těsta dle velikosti misky, přitlačte okraje a do těsta několikrát píchněte nožem.
Dejte do trouby a pečte asi 30 minut, až bude poklička zlatá a krásně nalístkovaná.
Pozor, pálí.