Skvělé housky, které můžete upéct doslova na poslední chvíli. Je to vlastně taková obdoba irského soda bread nebo scones, které se taky pečou s práškem do pečiva. S tvarohem je těsto krásně vláčné. Odpoledne jsem přivezla domů 2 farmářské tvarohy, takže bylo jasné, co bude k večeři. Jeden tvaroh padl na houstičky a druhý na pomazánku s medvědím česnekem, který jsem ještě posbírala na zahradě.
Mám ho jen docela malinko, tak akorát na pomazánku nebo něco malého.
Na housky potřebujete:
- 40 g rozpuštěného másla
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 15 g prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- vejce nebo trochu mléka na potření housek a dýňová a slunečnicová semínka nebo mák na posypání
Na obložení:
- 250 g tvarohu
- několik listů medvědího česneku
- olivový olej
- špetku hrubé mořské soli
- 2 PL sterilované kapie na drobné kousky
- 4 vařená vejce
Příprava těsta je velmi jednoduchá. Dejte všechny ingredience najednou do mísy a zamíchejte. Pokud by byla hmota velmi lepivá, což se může stát, protože každý tvaroh je jinak mokrý, tak přisypte trošku mouky, ale opatrně, ať to nepřeženete.
Nechejte chvíli odpočívat, tak 15 minut. Vyndejte těsto na vál a rozdělte na 6 dílů, zformujte bochánky nebo rolky, přikryjte a nechejte opět odpočívat asi 15 minut. Mezitím si rozpalte troubu na 200 °C, dolů dejte malý pekáček zatím bez vody. Tu si dejte vařit do varné konvice, když je trouba horká.
Houstičky potřete rozkvedlaným vejcem nebo trochou mléka a posypte semínky.
Dejte do trouby a do pekáčku hned nalijte vařící vodu z konvice. Zavřete troubu a pečte asi 20 – 25 minut do zezlátnutí.
Pak vyndejte vychladnout na mřížku.
Na pomazánku si nejdříve připravte pastu z medvědího česneku. Dejte nakrájené nebo natrhané listy do hmoždíře, přidejte špetku hrubé soli a trochu olivového oleje a utřete.
Smíchejte s tvarohem spolu s krájenou paprikou a 2 vejci natvrdo prolisovanými sítkem na vajíčka nebo nakrájenými na drobné kostičky.
Pokud je třeba, tak dosolte, opepřete.
Na vychladlé houstičky dejte pomazánku a ozdobte dílky vajíčka, paprikou a nadrobno nakrájeným listem česneku.
6 Komentáře
Nejlepsi housky, ktere jsem kdy upekla! Diky za skvely recept!
To jsem moc ráda, těší mě, že jste recept vyzkoušela a chutnalo vám. Mějte se krásně, Zdena
Housky vypadají skvěle určitě je vyzkouším. Mohu se zeptat jaký tvaroh jste použila jestli plnotučný, odtučněný nebo je to jedno? Děkuji 🙂
Dobrý den Katko, já na pečení a vaření už v podstatě používám jen tvaroh z prodejny Gran Moravia. Pokud byste měla možnost, tak jej zkuste, je to ten nejlepší tvaroh, co je běžně k mání. Ale chce to prodejnu po ruce :-). Je trochu dražší než ten běžně dostupný v obchodě, ale stojí určitě za to. Případně pak nějaký tvaroh farmářského typu, který není plný vody. Pokud ale nemáte možnost, dejte určitě tvaroh v papíru, ne z vaničky (ten v pohodě použijte na pomazánku, ale ne do těsta). A myslím, že jestli je tučný nebo odtučněný, nebude v receptu hrát velkou roli. Ať se vám zadaří, mějte se krásně, Zdena
Celozrnné-v mém případě bagetky, vypadají úžasně a jsou prostě skvělé 😀Děkuji. Za bezva recept, krásný den😀
Dobrý den Lenko, tak to jsem moc ráda, že přišly vhod. Já sama teď nemám vůbec na nic čas, tak ráda bych se pustila do pečení. Už se těším, až budu zase moct více posílat nové recepty. Přeji dobrou chuť a mějte se krásně. Zdena