bez masahlavní jídlainspirace ze světak zakousnutísaláty a lehká jídla

Pečené cuketové placičky s Fetou

zveřejněno uživatelem Zdena 27 srpna, 2017 0 komentářů

Nebudu nic psát o tom, že je cukety všude plno. Já jsem navíc letos cuket vysela jen moc málo, mám asi 3 rostliny, ale zase tak moc divoce mi neplodí. O to více mám žlutého patizónu, s tím bych tedy už do trhu mohla. Takže letos se dá říct, že cukety moc nemám. O to víc si ji užívám. Cuketové placičky s Fetou vznikly díky mé nově objevené lásce k tomuto řeckému sýru. Po týdnu na Rhodosu jsem si ji doslova zamilovala. Sice Feta z obchodu není úplně stejně luxusní jako ta, co jsem jedla v Řecku, ale je i tak skvělá a k létu rozhodně patří. Osobně bych ji mohla jen tak s nějakým tím rajčetem a okurkou, trochou bylinek, pokapat olivovým olejem a lehce opepřit, na tom bych vydržela celý den. V placičkách se Feta rozpeče a spolu s pikantním tvrdým sýrem, který zde má především funkci koření, dá placičkám skvělou chuť.

Potřebujete:

  •  ½ kg strouhané cukety
  •  ½ ČL soli
  •  150 g strouhané Fety
  •  hrst strouhaného Pecorina nebo Parmazánu či podobného sýru
  •  3 stroužky česneku
  •  2 vejce
  •  hrst strouhanky
  •  hrst sekaných bylinek (oregano, tymián, bazalku nebo petrželku, co máte po ruce)

Troubu vyhřejte na 180 °C.

Nastrouhanou cuketu v misce osolte a nechejte asi půl hodiny stát. Potom ji pořádně vymačkejte. Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Na talířek si nasypte strouhanku a berte si do ruky hromádky, které obalíte ve strouhance. Vytvarujte placičku a dejte ji na plech, na který jste nalili asi 2 PL rostlinného oleje. Z obou stran placičku namočte a dejte na plech, toto množství hmoty stačí právě na jeden velký plech.

Během tohoto procesu olej spotřebujete, tak si podle potřeby na plech trošku přilijte. Dejte péct do trouby na asi 25 – 30 minut.

Podávejte s ochuceným jogurtem s trochou citrónové šťávy, soli, olivového oleje a nasekanou mátou nebo natí fenyklu či s koprem nebo jinou bylinkou. Můžete přidat i špetku strouhaného česneku.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..