k zakousnutípečivosladká jídla a dezerty

Jablečný pudinkový moučník

zveřejněno uživatelem Zdena 22 února, 2020 0 komentářů

Asi tuhle dobrotu budete znát, ale přesto ji sem dám, už kvůli sobě, abych na ni narazila při hledání a občas ji připravila. Když jsem byla holka, býval tohle jeden z oblíbených dezertů, co jsme doma dělávali. Základ jsou dobrá nakyslá jablka, pak už nic extra nepotřebujete. My jsme jablečnou hmotu naložili vždycky na piškoty a to teda byl moučník téměř bez práce. Pokud chcete něco trochu „lepšího“, piškot pod jablka si upečte. Můžu vám zaručit, že si pochutnáte, je to lehký a velmi lahodný moučník. Je potřeba počítat s tuhnutím pudinkové hmoty, tak je nejlepší připravit ho večer předem.

Potřebujete na těsto (já pekla čtverec asi 25 x 25 cm, ale střední dortová forma může být taky, případně proporcionálně přidejte ingredience):

  •  2 velká vejce
  •  60 g cukru (dávám xylitol)
  •  60 g hl mouky
  •  ¼ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  2 PL oleje
  •  1-2 PL horké vody
  •  špetku soli

Je to snadné, vyšlehejte žlutky s cukrem do světlé husté pěny, pak pomalu jako do majolky přilévejte olej. Vznikne vám hustý krém, do kterého zašlehejte ještě horkou vodu. Pak po malých dávkách vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte do sněhu se špetkou soli a nakonec zase opatrně překládáním vmíchejte do těsta. To nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 40 minut. Ke konci hlídejte. Po upečení vyndejte a nechejte ve formě zchladnout.

Na jablečnou pudinkovou náplň:

  •  asi ¾ kg na kostičky nakrájených oloupaných jablek
  •  trochu vody na podlití, asi 1 dl
  •  cukr nebo xylitol dle chuti, tady těžko radit, záleží na jablkách, zkrátka musíte ochutnávat
  •  2 hřebíčky, kousek skořice a kůry z bio citrónu
  •  2 kvalitní vanilkové pudinky
  •  ½ l vody

Jablka dejte s kořením do hrnce a jen lehce podlijte vodou, přiklopte a na mírném ohni chvíli duste, když změknou a pustí trochu šťávy, oslaďte. Pak ještě chuť zkontrolujte po uvaření s pudinkem, přeci jen se kompot ještě naředí. Duste jablka úplně do měkka. Vyndejte z kompotu koření a citrónovou kůru. V misce rozmíchejte pudinky s vodou a vmíchejte do rozvařeného kompotu, vařte na mírném ohni do zhoustnutí a ještě chvilku déle. Mícháním pudinku se jablka v podstatě rozmixují. Podle potřeby můžete ještě dosladit. Hotový pudinkový kompot nalijte na vychladlý korpus do formy. Nechejte zchladnout na lince a pak dejte do lednice zrát přes noc nebo aspoň 2 hodiny.

Podávejte se šlehačkou a můžete pokapat javorovým sirupem.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..