inspirace ze světak zakousnutíostatní

Pečené kaštany s máslem a kořením a taky máčené ve whiskey

zveřejněno uživatelem Zdena 21 října, 2016 0 komentářů
S rodiči jsme na kaštany jezdívali do Slatiňan, kde jich v lesích kolem Kočičího hrádku bylo plno. Když byla úroda, nebyl problém tašku nasbírat. Doma mamka dělala buď pečené kaštany, nebo jsme mívali pyré. Všechno bylo výborné. Občas v předvánočním čase ve větších městech ve stáncích na voňavé kaštany narazíte. Ale pokud se vám podaří pěkné kaštany koupit nebo někde nasbírat, jako mně letos u rodičů na zahradě, tak se nemusíte bát připravit si je pečené doma sami.

Potřebujete:

  •  kaštany, množství je libovolné, řekla bych, že na chuť pro 3 – 4 lidi asi půl až ¾ kila
  •  máslo, asi 3 PL na 20 větších kaštanů
  •  špetka skořice a muškátového oříšku
  •  ostrý nůž a opatrné ruce

Rozpalte troubu na 220 °C, ještě lepší je použít gril rozpálený na vysokou teplotu.

Kaštany musíte naříznout, pokud z nich nechcete mít petardy. Protože při pečení by měly být naříznutou stranou nahoru, kaštan položte na plochou stranu. Jak bude ležet, na vrchní straně velmi opatrně nařízněte do kříže.
Pečené kaštany
Dejte je do pekáčku a nechte péct v rozpálené troubě nebo pod grilem 10 minut. Do malého kastrůlku si ke kaštanům do trouby na chvíli dejte rozehřát máslo. Po 10 minutách se začnou kaštany v místě nářezu mírně otvírat.
Pečené kaštany
Vyndejte pekáček na chvíli z trouby a lžičkou do každého kaštanu dejte trochu rozpuštěného másla, nastrouhejte muškátový oříšek a mírně posypte skořicí. A zpátky do trouby.
Pečené kaštany
Velké kaštany (já jsem je měla asi 4 cm v průměru) na 20 minut, malé zhruba na 10. Měly by na povrchu při pečení téměř zčernat.
Pečené kaštany
Vyndejte z trouby. Nechejte krátce zchladnout a můžete si pochutnávat. Loupejte opatrně, jednak jsou vevnitř horké a taky se vám slupka může dostat pod nehet a to pořádně bolí, jako holka jsem s tím měla bohaté zkušenosti. Teď už jsem opatrnější, ale stejně se mi to někdy podaří.
Pečené kaštany
V televizním pořadu Jamieho Olivera jsem viděla, jak seděl u ohně s Gennarem Contaldem a pekli kaštany. Tak už jen je pozorovat je zábava. Gennaro tam kaštany po upečení házel do hrnku s brandy, nechal nasát tekutinou a pak je teprve loupali a jedli. Můj muž se rozhodl to vyzkoušet, jen místo brandy použil whisky, resp. irskou single malt whiskey Teeling.
Pečené kaštany
Ale mohli byste zkusit si kaštany namočit i do jiného alkoholu.
Pečené kaštany
Jen si myslím, že by neměl být moc sladký, protože samy kaštany jsou sladké až až, ale zase by měl být spíš voňavější, aby se se sladkou chutí kaštanů doplňoval. Tak myslím, že gin nebo kouřová whisky typu Laphroaig by se asi moc nehodila. I namočené kaštany byly výborné. Jen nedoporučuji máčet celou dávku, pokud se tedy nechcete hodně veselit.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..