k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Banánovo – čokoládové muffiny

zveřejněno uživatelem Zdena 8 října, 2018 0 komentářů

Skvělé a rychlé pečení. Tyhle muffinky jsem smíchala narychlo, když jsem zjistila, že banány na míse jsou takzvaně za zenitem. Nějak mi to uniklo, procházím teď tak trochu očistcem a jak je všechno špatně, tak to doma podle toho vypadá, o zahradě nebohé, radosti mojí nemluvím. Vařím, ale nic moc nového, spíše sáhnu do archivu a na jistotu něco uklohním, abych tak řekla na autopilota. Naštěstí můj drahý manžel fouká moje bebíčka a hlídá mě, abych to celé ustála. A když udělá psí oči, že by chtěl něco upéct ke kafi, není nic, co bych pro něj neudělala. Banánovo – čokoládové muffiny jsou typickým prototypem, jak my doma říkáme, vlhké buchty. Banány rozmačkám jen nahrubo, takže v těstu zůstanou i kousky. Kromě čokolády jsou tam i vlašské ořechy a brusinky proslazené jablečnou šťávou. Cukr byste mohli dát hnědý, já jsem jej tentokrát nahradila xylitolem, protože zrovna v tomhle pečení je to úplně v pohodě. Z dávky jsem upekla 14 menších báboviček, ale mohlo by jich být klidně 12 trochu plnějších. Vyzkoušejte je, jsou fakt skvělé a jsou hned hotové.

Potřebujete:

  •  1 hrnek celozrnné bio mouky (můžete použít obyčejnou polohrubou i hladkou)
  •  ½ hrnku mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
  •  1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  ½ ČL sody
  •  ½ ČL skořice, používám cejlonskou
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  ½ hrnku hnědého cukru nebo jiného, třeba i xylitolu
  •  2 vejce
  •  3 hrubě rozmačkané banány
  •  ½ hrnku podmáslí
  •  ½ hrnku hrubě sekaných vlašských ořechů
  •  ½ hrnku sušených brusinek
  •  ½ hrnku sekané tmavé čokolády

Rozehřejte troubu na 180 °C.

V misce smíchejte všechny vlhké ingredience, v druhé misce ty suché. Ořechy, brusinky a čokoládu si nechejte až nakonec. Promíchejte obsah obou misek a pak přidejte ořechy a spol.

Naplňte košíčky a dejte péct na 40 minut. Já mám muffinový plech, ale přiznám se, že nejpohodlnější pro mne je plnit zmrzlinovou naběračkou, takovou tou klešťovou, silikonové formičky. Po upečení bábovičky z formiček vyndám na mřížku, aby nezvlhly, a nechám je vychladnout.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..