k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Mandlové kakaové muffiny

zveřejněno uživatelem Zdena 5 června, 2018 0 komentářů

Další z mých mandlových pokusů a další trefa do černého. Jsou naprosto skvělé a s minimem cukru, resp. medu. Vůbec nejsou málo sladké,  a tím, že se do těsta přidá trochu nasekané hořké čokolády, máte luxusní dezert a s čistým svědomím si na něm můžete pochutnat. Ozdobte tyhle mandlové kakaové muffiny kopečkem šlehačky a čímkoli dalším dle vaší chuti. Teď to mohou být jahody a jiné drobné ovoce nebo trochu datlového nebo švestkového sirupu, cokoli. Těsto můžete navíc upéct i v kulaté formě a pak z něj udělat malý dortík se šlehačkou a ovocem.

Na 12 menších muffinů:

  •  100 g jemně mletých mandlí (neloupu je, takže klidně i se slupkou) nebo mandlové mouky
  •  2 PL hladké mouky nebo, pokud chcete bezlepkovou verzi, dejte bezlepkovou mouku
  •  2 PL kvalitního, ideálně fair trade kakaa
  •  2 vejce, zvlášť žloutky a bílky. Měla jsem v lednici zbylé bílky z jiného pečení, tak jsem odhadem 1 bílek navíc přidala.
  •  2 PL medu
  •  špetku soli
  •  ½ ČL sody
  •  ½ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  100 ml podmáslí
  •  50 g vysokoprocentní kvalitní hořké čokolády (nasekat nebo pecičky)
  •   50 g sekaných mandlí nebo oříšků (není nutné)
  •  ušlehanou šlehačku na zdobení, můžete do ní přidat lžičku medu

Předehřejte troubu na 160 °C.

Bílky ušlehejte dotuha se špetkou soli. V míse smíchejte mleté mandle, mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu. Přidejte žloutky a podmáslí a  čokoládu, případně sekané ořechy či mandle a vše zamíchejte. Těsto je teď poměrně tekuté. Opatrně překládáním vpracujte  ušlehané bílky.

Velmi dobře se tyhle košíčky pečou v silikonových formičkách na muffiny. Jinak si dejte do formy na muffiny papírové košíčky a naplňte je. Nejlíp se to dělá naběračkou na zmrzlinu. Pečte asi 25 – 30 minut (ověřte špejlovým testem).

Po upečení vyndejte na mřížku a nechejte vychladnout. Po krátkém zchladnutí je dobré košíčky vyndat ze silikonových formiček, aby nezvlhly, jde to dobře. Po vychladnutí potřebné množství ozdobte a pusťte se do nich. Ostatní ozdobíte později. Skvělé je, že tyhle muffiny i když vysychají, tak se vlastně mění konzistencí do mandlových sušenek a jsou pořád vynikající.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..