bez masak zakousnutíostatní

Chutney z červené řepy

zveřejněno uživatelem Zdena 20 srpna, 2016 0 komentářů

Vyráběla jsem ho už loni a moc mi chutná. Je super jako příloha, ale naprosto nedostižné do sendvičů a zapečených chlebů nebo do různých wrapů. Loni jsem jej připravovala inspirována různými recepty. A samozřejmě jsem nenašla poznámky nebo spíš papírek, na který jsem si psala složení. Ale víceméně jsem si zhruba pamatovala, jak jsem své chutney z červené řepy dělala, tak jsem to letos udělala trochu zodpovědněji a poznámky rovnou převádím do příspěvku. Postupně docházím k tomu, že blog je taková moje kuchařka a už celkem nahrazuje moje hromady papírků a poznámek, podle kterých jsem vařívala. Znáte to, přesně víte, jakým písmem a na jakém papírku recept máte, víte i kde ho míváte v sešitě vložený, ale jako na potvoru tam zrovna není…Tak od tohoto problému blog velmi dobře pomůže. Sama jsem si ani nemyslela, že i pro mne bude tak prakticky využitelný, ale je to tak. Takže chutney z červené řepy pro časy budoucí.

Potřebujete:

  •  1 kg syrové řepy, oloupané, nastrouhané nahrubo. Došly mi gumové rukavice, tak jsem řepu oloupala ve škopku ve vodě a nastrouhala na robotu a ruce nemám ani trochu růžové 🙂
  •  3 PL hořčičných semínek
  •  ½ hrnku hnědého cukru
  •  3 ČL soli, ale dejte nejdříve 2 a potom při dochucování dosolíte, myslím, že jsem ve výsledku dala i víc než ty 3 lžičky, ale záleží i na tom, jak sladkouřepu máte, a proto buďte raději opatrní
  •  1 hrnek vody, případně více dle potřeby
  •  1/3 hrnku vinného bílého octa
  •  ¼ hrnku balsamico octa, opět budete nakonec dochucovat, takže to teby bude i více
  •  1 stroužek česneku na kousky
  •  ½ ČL sušeného tymiánu
  •  1 PL cukru smíchaná 1 plnou ČL citrusového pektinu

chutney z červené řepy

Všechny ingredience smíchejte v hrnci a přiveďte řepu k varu, ztlumte oheň a pomalu pod pokličkou duste, až je řepa opravdu měkká. Může to  trvat i půl hodiny, podle potřeby přilijte trochu vody, průběžně občas zamíchejte.

chutney z červené řepy

Když je řepa uvařená, odkryjte a dochucujte. Já jsem musela přisolit a přilít balsamico ocet. Je důležité, aby chutney nebylo mdlé. Pokud se vám vyvařila vody, trochu přidejte. Nakonec jsem přimíchala trošku cukru s pektinem a provařila. Toto ale můžete vynechat, myslím, že by se nic nestalo, pokud jej nedáte.

chutney z červené řepy

 

Troubu vyhřejte na 150 °C.

Plňte chutney do sterilizovaných sklenic, zavřete rovněž vyvařeným a osušeným víčkem. Dejte sklenice do trouby a sterilujte 15 – 20 minut při 100 °C.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..