Výborný salát, který je spíše hlavním chodem, ať už jako lehký oběd nebo večeře. Já jsem měla ještě misku uvařeného čiroku, tak jsem použila ten. Ale můžete jej připravit podle libosti třeba s kroupami, špaldou, ale i s kuskusem nebo bulgurem. U mne to začalo nákupem granátových jablek, která mi připadala velmi pěkná, tak jsem je zkusila. Dalším krokem k receptu byl plný plech pečené dýně. Řekla jsem si, že nastal ten správný čas na dýni. Nakrájela jsem jich několik menších a pak jsem vařila a pekla také více různých jídel s použitím dýně. To sami poznáte. Většinu dýně jsem zpracovala na pyré a to dále použila. Do tohoto jídla jsem ale dýni nechala celou a jen ji nakrájela na kostky. S těmi jsem pak dále pracovala. Teplý obilninový salát s pečenou dýní a granátovým jablkem byl vlastně výsledkem kombinace momentálně dostupných surovin.
Potřebujete (pro 2 osoby)
- polévkovou misku vařené obilniny podle chuti a možností
- malou misku pečené dýně nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku
- 1 ČL římského kmínu
- 2 PL ghee nebo jiného tuku
- 1 ČL uzené sladké mleté papriky
- po snítce rozmarýnu a tymiánu, jinak můžete použít po ½ ČL sušených bylin
- pár listů mangoldu nebo špenátu, případně kapusty, celkem stačí asi malá miska nakrájených listů
- sýr typu Feta na posypání
- semínka z asi poloviny granátového jablka
- olivový olej na servírování
Na zálivku:
- 50 ml kvalitního olivového oleje
- šťávu z půlky citrónu
- sůl, pepř
Dýni peču nakrájenou na kusy na plechu v troubě při asi 170 °C do upečení, až je měkká a začnou zlátnout okraje. Může to trvat různě dlouho podle velikosti kusů i typu dýně. Orientačně tak 30 – 45 minut. Pokud chci připravovat jen pyré s univerzálním použitím, tak ji nijak nesolím a neochucuji. Jen upeču a pak rozmixuji. Podle typu dýně některou slupku před pečením odstraním. Pár kousků jsem si nechala vcelku a použila je do tohoto skvělého salátu.
Na ghee krátce opečte římský kmín, pak do pánve dejte pečenou dýni nakrájenou na kostky. Opékejte. Přidejte bylinky, papriku a česnek a vše pomalu opékejte dozlatova. Dýně se vám rozmačká, ale to nevadí, přesto nebuďte moc razantní a míchejte ji s citem.
Potom přidejte zelené listy a přikryjte pánev poklicí a krátce duste, ať vám zavadnou a změknou listy. Potom přimíchejte čirok, případně jinou obilninu, podle toho, co jste vybrali. Míchejte a opékejte. Nevadí, když se vám to trochu víc opeče, ale pracujte na mírném ohni, ať směs nepřipálíte do černa, karamelová barva je maximum. Odstavte.
Nechejte směs mírně vychladnout a pak ji smíchejte se zálivkou.
Na talíři posypte sýrem a něčím zeleným, pokud máte (může být polníček, ale třeba i něco divokého jako třeba ptačinec :-). Nakonec přijde granátové jablko.