inspirace ze světak zakousnutíostatní

Pesto z medvědího česneku

zveřejněno uživatelem Zdena 19 dubna, 2017 0 komentářů

Medvědí česnek je hvězda jara a zejména v posledních letech je to doslova hit. Kdo netrhá, nejí a nevaří z medvědího česneku, jako by nebyl. Taky jsem neodolala pokušení. Mám sice česnek na zahrádce, ale to je pár cibulek a pár listů. Vyrazila jsem tedy na vyhlášenou místní lokalitu s košíkem a přinesla domů zásobu na přípravu pesta nějaké drobné vaření. Pesto obecně je skvělá věc, nejen na těstoviny. Můžete jej přidat do pomazánek či sendvičů, do salátových zálivek, natřít jej na pizzu. Pesto z medvědího česneku je navíc opravdu „česnekové“, velmi aromatické a chutné. V receptu jsem medvědí česnek doplnila slunečnicovými semínky, která mám v pestu moc ráda, pořádnou dávkou kvalitního extra panenského olivového oleje a strouhaným sýrem Gran Moravia. Na tom jsem taky nešetřila. Výsledek je báječný.

Množství ingrediencí je trochu problematické určit. Já jsem si připravila asi 500 g medvědího česneku, nakonec jsem ale použila jen asi 300 g, protože se mi zkrátka vše nevešlo do mixéru. Takže pak musíte i trochu improvizovat. Množství jednotlivých ingrediencí si zkrátka upravte a přizpůsobte tomu, kolik máte medvědího česneku.

Potřebujete:

  •  300 čistých listů medvědího česneku
  •  500 ml kvalitního olivového oleje extra panenského
  •  150 – 200 g bio slunečnicových semínek
  •  150 – 200 g strouhaného sýru parmazánového typu
  •  sůl, pepř

Listy očistěte. Pokud česnek budete oplachovat, musíte jej pořádně osušit, nejlépe kuchyňskou papírovou utěrkou. To je spousta práce a vzhledem k tomu, že medvědí česnek většinou nebývá moc špinavý a měla jsem listů opravdu hodně, tento krok jsem vynechala. Lupeny jsem prohlédla, očistila od ojedinělých suchých listů ze stromů, které na stráni rostly. Tím jsem vyčerpala časovou dotaci na čistící proces :-).

Do mixéru nahrubo pokrájejte listy, zalijte olejem a přidejte semínka. Mixujte. Možná budete muset občas stroj zastavit a lehce promíchat ingredience. Já jsem to udělat musela, ale třeba to váš stroj zvládne. Nemixujte pesto na úplně hladký krém, nechejte jej hrubší, ale v podstatě záleží na vás, jak jej chcete mít hrubé nebo jemné. Teď přidejte strouhaný sýr a zamíchejte jej do pesta. Opepřete a po ochutnání (sýr je tu i jako solící prostředek) podle potřeby dosolte.

Pokud budete připravovat pesta více, musíte jej uskladnit. Připravte si malé skleničky, vyvařte je (dávám je na zhruba 15 minut do trouby vyhřáté na 150 °C. Pak nechejte skleničky vychladnout. Naplňte pestem, zarovnejte povrch a zalijte olivovým olejem, díky tomu se pesto nedostane do styku se vzduchem a nebude se kazit. Skladujte jej ale v lednici, takto vám vydrží opravdu velmi dlouho, až několik měsíců.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..