k zakousnutíostatnípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Jablečné košíčky

zveřejněno uživatelem Zdena 5 června, 2017 0 komentářů

Výborné jablečné košíčky můžete připravit i jako velký koláč. Je dobré mít jablka chuťově výraznější, pikantnější.  Já stále zpracovávám zbytky ze spíže, tak proto je tu další jablečný recept. Kromě jablek by se ale dalo použít v podstatě jakékoli ovoce použitelné do páje. V tomto případě není ani třeba chystat se s náplní. Jablka zkrátka jen oloupete, nakrájíte zase na kostičky a pak je smícháte s cukrem a trochou škrobu a koření. Náplň se z jablek sama vydusí během pečení.

Potřebujete (na 12 koláčků tedy jednu formu na muffiny):

  •  240 g změklého másla
  •  160 g hnědého třtinového cukru Demerara
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  400 g hladké mouky
  •  2 ČL prášku do pečiva (z vinného kamene)
  •  ½ ČL soli
  •  500 g jablek
  •  kůra a šťáva z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  3 PL cukru
  •  špetku muškátového oříšku
  •  ½ ČL mleté cejlonské skořice
  •  1 PL škrobu

V robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny. Pak opatrně, po jednom vmíchejte vejce. Zase, jako jsem psala u předchozího receptu na lahodný jablečný koláč, pokud se vám začne krém srážet, přihoďte lžíci připravené mouky. Nakonec do těsta přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí.

Do formy na muffiny dejte buď papírové, nebo silikonové košíčky. Z těsta ukrajujte kousky velikosti asi 3 cm v průměru, možná trochu větší. Těsto vtlačte do formy a vytvořte z něj zase košíček. V misce vám zůstane asi 1/3 – ¼ těsta.

Jablka nakrájená na kostičky smíchejte s cukrem, citrónem, kořením a škrobem.

Směs plňte do košíčků, aby byly plné. Část vám zbude, ale nebojte se, dále ji využijete. Po naplnění všech košíčku vezměte zbylé těsto a rozdělte si jej na 12 stejných dílů. Na každý košíček pak těsto nadrobte jako posypku.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 40 minut. Ke konci hlídejte, ale nebojte se nechat těsto trochu zezlátnout, máslové těsto bude úžasně vonět. Po upečení vyndejte a nechejte vychladnout.

Zatímco se vám pečou košíčky, dejte zbytek jablek do hrnce, přilijte zhruba půlku jejich objemu vody a pomalu rozduste na kompot.

Košíčky podávejte se šlehačkou a kompotem.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..