bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídlaze života

Těstoviny s boby aneb bez práce nejsou koláče

zveřejněno uživatelem Zdena 22 července, 2017 0 komentářů

Zahradní bob je pro mne nově objevený poklad. Zkoušela jsem jej pěstovat už dříve, ale teprve letos můžu říct, že se mi urodilo. Nasbírala jsem plný velký kbelík lusků. Ale abych vysvětlila nadpis. Boby vám tedy samy do pusy nenaskáčou. Je to jedna z plodin, jejíž konzumaci si tvrdě odpracujete. Ale nenechte se tím zastrašit. Odměna stojí za to. Já miluji cizrnu a bob mi ji tak trochu připomíná svou konzistencí. Chutí je pak podobný hrášku. Z bobů můžete připravit i hummus. Dělá se z nich i krásně zelený falafel. Já jsem potřebovala uvařit pro více lidí, a když už jsem tak tvrdě pracovala na získání bobu, u vaření jsem si chtěla odpočinout, proto jsem připravila lahodné těstoviny s boby, sýrem a smetanou. Pokud máte boby a nevíte, co s nimi, určitě jídlo zkuste, protože je vážně vynikající.

Bob zahradní je velmi stará luštěnina, která se dříve hojně pěstovala i jako významná zemědělská plodina. Dnes se začíná na zahrádkách opět objevovat. Snáší dobře chlad a tak se může vysévat brzy zjara, když trvale rozmrzne půda. Já jsem v britském seriálu Gardener´s world viděla, že se dají sázet předpěstované sazenice a to byl úkol jako dělaný pro mne. Takže jsem hned po zmrzlých vysázela poměrně pěkně narostlé sazenice a teď už jsem měla sklizeň. Boby jsem nechtěla mít úplně do sucha zralé, protože je pak mám napadené nějakým hmyzíkem, který do nich torpéduje svoje larvy. A to by tedy nešlo. I tak jsem měla některé lusky napíchané. Nejdříve jsem všechny lusky vyprázdnila.

Potom jsem boby povařila krátce ve slané vodě. Stačilo asi 5 minut. Boby v této zelené fázi jsou dobré i čerstvé (slupka musí dolů). Po krátkém povaření změknou, ale nerozvaří se. A teď přichází to nejlepší. Boby bohužel nemají dobrou slupku, nedá se u těchto už větších jíst. Takže každý bobek musíte vzít do ruky a vyloupnout.

Jak říkám, svoje jídlo si tentokrát rozhodně zasloužíte. Jde to celkem dobře, ale je to fuška, pokud se vám urodilo. Nevím, jestli to dělali i naši předci, ale my už teď máme jazýčky mlsné na žvýkání tuhé slupky.

Potřebujete (na celé balení těstovin, tedy 6 – 8 porcí):

  •  hrst oloupaných a krátce povařených bobů na 1 porci, nevážila jsem, ale přihazovala)
  •  2 stroužky česneku
  •  pokud chcete, tak trochu anglické slaniny na kostičky
  •  250 ml šlehačky
  •  3 hrsti strouhaného parmazánu
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej
  •  balení těstovin, pro tento účel se moc špagety nehodí, myslím, že by se jídlo hůře jedlo, takže doporučuji něco jiného (fusilli, penne, farfalle..)

Těstoviny dejte vařit.

V pánvi na olivovém oleji krátce orestujte nadrobno nasekaný česnek. Pokud budete dávat slaninu, tak i s ní. Přidejte boby a chvíli opékejte. Opepřete a jen lehce osolte, ale spíš doporučuji s dosolováním počkat až nakonec, sýr je slaný dost, tak abyste to nepřehnali. Přilijte šlehačku a velmi krátce povařte. Nakonec vsypte strouhaný sýr, pokud je třeba, tak dosolte.

Podávejte na těstovinách uvařených al dente.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..