hlavní jídlas masem

Pomalu pečená kachna s haluškami a kysaným zelím

zveřejněno uživatelem Zdena 7 dubna, 2017 0 komentářů

Toto nebudu nazývat receptem, ale jídlo je tak moc dobré, že je sem pro inspiraci vkládám. Vlastní příprava je časově možná trochu náročnější, ale rozhodně skoro bez práce. Kachnu jsem měla ze dvorku, to je výhoda života na malé vsi. Občas se k nějakému opeřenci dostanete. Jenže nás bylo dost ke stolu a kačička zase tak velká nebyla. Proto jsem se rozhodla pro pomalé pečení (už maso jinak v podstatě skoro nepeču, až na pár výjimek). Začala jsem s tím před pár lety a nechystám se to měnit. Pomalým pečením pod pokličkou při nižší teplotě upečete výtečné, měkké, šťavnaté maso a k dokonalému požitku vám bude stačit opravdu kousek. Kachnu jsem pak obrala, maso dala zpátky do pekáče do vypečeného tuku a ještě krátce pekla odkryté, aby lehce zezlátlo. Tuku z kachny je dost, takže maso bylo prakticky ponořené, nehrozilo tedy, že se vysuší. Pomalu pečená kachna s haluškami a kysaným zelím je dokonalé jídlo na nedělní stůl.

Potřebujete:

  •  kachnu
  •  kmín, sůl
  •  přílohu

Kachnu řádně osolte ze všech stran a trochu soli dejte i dovnitř, okmínujte a dejte do pekáče. Podlijte asi 100 ml vody, přiklopte poklicí a dejte péct na 150 °C na 3 – 4 hodiny. Já to dělám většinou tak, že dám pekáč do trouby večer a naprogramuji tak, že se peče třeba 4 hodny a pečení skončí v 9 nebo 10 hodin dopoledne. To pak máte spoustu času v klidu si připravit oběd. Pokud máte i játra, dejte je do pekáče taky. Po upečení je vyndejte, dejte do nádoby spolu trochou vypečeného tuku a kouskem másla a rozmixujte na paštičku přímo připravenou k snídani. Bude skvělá, voňavá, zkrátka nejlepší a zcela bez práce.

Po upečení nechejte kachnu lehce vychladnout. Já jsem pekla v sobotu časně ráno, ale protože jsme pak nebyli doma a vraceli jsme se až v neděli před polednem, nechala jsem ji vychladnout úplně, pekáč jsem strčila ven (teď to jde). Následně kachnu oberte a dejte maso zpět do tuku v pekáči. Nechejte v troubě při 160 °C odkryté tak 30 minut. Pohlídejte, aby maso bylo pěkně opečené, ale ne suché.

Mezitím si připravte přílohu, pro kterou jste se rozhodli. Já jsem rychle vyrobila halušky a dušené kysané zelí, kterého mám stále ještě dost v zeláku a je dobré jej tedy spotřebovat.

Recept na halušky, jak je dělám, teď po ruce nemám, protože je připravuji úplně od oka podle postupu, co mi vyzradila moje kamarádka ze Slovenska. Dá syrové brambory na kostky nakrájené do mixéru, zalije mlékem, aby byly skoro ponořené, a rozmixuje na kaši. Pak přelije do mísy, osolí a přimíchá hladké mouky tolik, aby vzniklo hustší haluškové těsto. Je to takový instantní recept na halušky, hned je hotovo a halušky jsou parádní.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..