inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Ořechovo – mandlový dort

zveřejněno uživatelem Zdena 24 března, 2018 2 Komentáře

Luxusní, famózní dezert podle receptu z repertoáru londýnské restaurace The River Café, populární restaurace zaměřené na italskou kuchyni. Není to první koláč od nich, který mám zařazený mezi oblíbenými recepty. Tenhle jsem si našla na jejich stránkách, kde je dostupné i video. Není to ani obyčejný koláč, ani typický dort s krémem. Je to až dekadentní záležitost, rozhodně se nedá nazývat prostě jen koláčem, zkrátka pro mne je to ořechovo – mandlový dort a basta. Nedělám jej z plné dávky, ale jen z půlky. Pro účely restaurace je plná dávka fajn, ale dort je opravdu vydatný, tak pokud jej budete zkoušet v běžném domácím provozu a ne při nějaké slavnostnější události s více lidmi, doporučuji se držet mého polovičního rozpisu. Klidně si jej ale můžete zdvojnásobit a budete na originální dávce. Taky jsem doma neměla Amaretto, tak jsem jej nahradila pomerančovým likérem. V originále mají mandle bez slupky, blanšírované. Tak to jsem nedělala a nasekala jsem svoje mandle pěkně celé hnědé, protože mi přijde zbytečné je loupat a v receptu to taky nijak nevadilo. Takže pár změn jsem provedla, další jsou v rozpisu ingrediencí. Ale dortu to nijak neuškodilo, pokud máte rádi ořechy, určitě jej zkuste, protože fakt nemá chybu.

Potřebujete:

  •  190 g másla pokojové teploty
  •  190 g cukru, já jsem dala moučkový třtinový cukr Demerara, který není úplně na prach, jako běžný moučkový cukr. Jinak bych doporučila jemnější krupici bílou či tmavou, to už je na vás.
  •  2 celá vejce a 1 žloutek pokojové teploty
  •  100 g hladké mouky, tady jsem trochu přidala. V originále je 100 g na plnou dávku, takže pokud se chcete držet toho, do poloviční dávky dejte jen 50 g mouky.
  •  ¼ ČL prášku do pečiva (používám už výhradně z vinného kamene, je běžně dostupný v bio prodejnách v bio kvalitě)
  •  100 g vlašských ořechů
  •  100 g mandlí
  •  špetku soli
  •  1 PL kvalitního vanilkového extraktu. V originále je to opět trochu jinak, tam do těsta nadrobno rozsekají 3 celé lusky, takže jak je libo. Já si svůj extrakt dělám sama a je skvělý. Mám i zbytky velmi macatých vanilkových lusků Madagaskarské vanilky. Ale ta teď v kvalitě, jakou jsem sehnala před rokem, není vůbec k mání, tak mi bylo líto tam celý lusk nasekat, když mám tak dobrý extrakt.
  •  60 ml likéru – v originále je Amaretto, takže pokud jej máte, dejte jej tam. Já jsem měla velmi dobrý pomerančový likér koupený v Lidlu v nějaké té akci s luxusními produkty. Používám jej velmi zřídka, občas do nějakého koktejlu. Ale sem se báječně hodil.

Na polevu:

  •  100 g kvalitní 70 % čokolády, nejlépe čokoládové pecky od Valrhony nebo Callebaut (nakoupila jsem si je před Vánocemi v akci  s velmi pěknou slevou v Chefshopu, doporučuji občas omrknout, mívají akční nabídky)
  •  25 g másla

V robotu utřete máslo s cukrem do světlého krému, pak jedno po druhém, aby se vám krém nesrazil, vmíchejte vajíčka. Pokud by se krém přeci jen začal srážet, přidejte do něj 1 lžíci z odměřeného množství mouky. Přimíchejte vanilkový extrakt.

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo nožem, mandle rozsekejte v robotu na jemnější kousky než ořechy, ale ne úplně na jemno. Nasekané ořechy a mandle smíchejte v míse s moukou, práškem do pečiva a solí.

Všechno pak přisypte ke krému a pomalým obracením směs do krému zapracujte. Nakonec vmíchejte likér.

Těsto nalijte do kulaté formy průměru 20 cm (plnou dávku těsta dejte do 25 cm formy) vyložené pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte 60 až 70 minut. Tak po půl hodině těsto zkontrolujte, já jsem musela navrch položit alobal, aby se mi dort nepřipálil. Záleží na tom, jak vám peče trouba. To, že je dort upečený ověřte špejlovým testem. Nenechejte se zmást vzhledem povrchu.

Nechejte dort zchladnout, dort propíchejte ledabyle špejlí a pokapejte lehce likérem. Pak nožem objeďte po obvodu a vyndejte z obruče. Pomocí velkého talíře jej obraťte vzhůru nohama a odstraňte papír, dort otočte zpátky na nohy na podložku nebo tác. Nechejte jej úplně vychladnout.

Teď přišel čas na polevu. Ta je velmi snadná, ve vodní lázni pomalu za stálého míchání rozpusťte čokoládu s máslem. Teplou ji nalijte na střed dortu a lehce rozetřete do krajů. Pak s dortem párkrát lehce bouchněte o stůl, poleva jednak trochu nateče do dírek a jednak vám místy efektně přeteče přes okraj.

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Marcela Peštová 13 ledna, 2019 at 6:10 pm

Omlouvám se,trochu mě zmatla gramaz u té mouky. Vy to už mate vše v poloviční dávce?

Reply
Zdena 13 ledna, 2019 at 6:48 pm

Dobrý den Marcelo. Ano, já mám vše v poloviční dávce, kromě mouky. V originálním receptu je 100 g mouky na celou dávku. Takže správně bych měla mít jen 50 g. Ale trochu jsem se tak malého množství mouky bála, používám v receptu v poloviční dávce tedy 100 g mouky a funguje to dobře. Ale pokud se chcete držet originálu, dejte jen 50 g. Myslím, že takoví profíci to budou mít vychytané. Dort je skvělý, určitě jej vyzkoušejte přeji dobrou chuť. Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..