bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídla

Těstoviny s pečenou dýní a kapustou

zveřejněno uživatelem Zdena 18 října, 2017 2 Komentáře

Dýně už jsou ze zahrady doma a podle toho kolik jsem letos vypěstovala je jasné že dýňových receptů bude rozhodně přibývat. Jsou vážně skvělé, dají se připravit na všechny možné způsoby, tak uvidíme, jak se mi bude dařit. Těstoviny pečenou dýní a kapustou jsou skvělý recept velmi snadný na přípravu  a k tomu si ještě pochutnáte. Je to výborné podzimní jídlo, a pokud máte po ruce menší dýni tak jej rozhodně můžete hned vyzkoušet.

Potřebujete (na 4 porce):

  •  1 středně velkou až malou dýni, odrůda příliš nehraje roli. Já jsem použila máslovou dýni, kterou jsem sklidila, protože se na ní venku začaly objevovat průhledné flíčky po poškození mrazem. Dýně ještě nebyla úplně optimálně zralá, tak jsem ji nechtěla skladovat, aby se nezkazila.
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  trochu sušeného tymiánu
  •  misku nakrájených kapustových listů
  •  4 stroužky česneku
  •  trochu vody nebo vývaru na podlití listů
  •  100 g gorgonzoly nebo jiného plísňového sýru
  •  2 hrsti vlašských ořechů
  •  100 ml šlehačky
  •  vařené těstoviny

Dýni nakrájejte podélně na dílky, já jí neloupu, ale to je na vás, jak jste zvyklí. Jednotlivé kousky potřete olejem. Nejlepší je nalít trochu oleje na plech a v něm dýni omočit. Potom ji posolte, opepřete, posypte tymiánem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů na 20 minut. Pokud se vám bude zdát, že okraje ještě nejsou pěkně opečené, můžete trochu času přidat.

Mezitím, co se peče dýně, si dejte na pánvi orestovat krátce česnek na olivovém oleji, přihoďte nakrájenou kapustu. Osolte, opepřete a mírně podlijte vodou nebo vývarem. Stačí tak 100 až 150 ml.

Nechejte kapustu krátce podusit, stačí 5 až 10 minut podle toho, jak tuhé listy jsou. Po upečení dýni vyndejte z trouby (tu nevypínejte, zvyšte teplotu na 200 °C) a rovnou dílky nakrájejte na kostky a promíchejte s tukem na plechu.

Mezi kousky dýně naházejte podušenou kapustu a na to natrhejte na kousky sýr. Přihoďte dvě hrsti jen tak v ruce podrcených vlašských ořechů a dejte vše zapéct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 10 minut. Vyndejte plech a do horké směsi nalijte šlehačku a vše lehce proházejte.

Pak už jen na plechu promíchejte s těstovinami.

A to je všechno, můžete podávat.

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Dana 18 října, 2017 at 10:46 am

Zdenka, dávaš tu výborné recepty. Aj zeleninka zo záhrady, aj mäso…sezónne potraviny…super. :)V nedeľu som vyskúšala Tvoje grécke citrónové zemiaky, hovädzie na ázijský spôsob. Obe výborné. Teraz práve robím fazuľkové struky s hríbami. Maj sa krásne a ďakujem, sledujem Ťa, len tak ďalej…:) Dana

Reply
Zdena 18 října, 2017 at 6:55 pm

Danko, moc ti děkuji. Tohle je pro mne ta největší odměna. Mám velkou radost, že snad někdo má z mých receptů užitek. Vynasnažím se udržet energii a tempo, někdy je to opravdu fuška. Ale moc mě to baví a tak mě opravdu potěšil tvůj komentář. Měj se krásně a díky, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..