k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Mandlová roláda

zveřejněno uživatelem Zdena 15 června, 2018 0 komentářů

Skvělá letní rychlovka a navíc bez lepku. Je to v podstatě variace na kakaovou roládu, která je taky bez mouky. Jen jsem kakao nahradila mandlovou moukou. Mandlová roláda je naplněná jen ušlehanou šlehačkou, pokud chcete tak se ztužovačem. Ale popravdě u nás teda zmizí roláda rychlostí blesku, takže se bez ztužovače v pohodě obejdu. Já moc nemám ráda, když se ovoce balí do rolády. Raději vždycky na talíř přidám čerstvé jahody nebo borůvky nebo zkrátka, co je po ruce. Mandlová roláda je úžasný letní lehký dezert. Navíc vůbec nedávám cukr, místo toho stačí 1 – 2 lžíce medu, podle toho, jak málo sladkou snesete. Ale není třeba se toho bát, těsto je lahodné samo o sobě a nemusí být vůbec moc sladké. Navíc tu máme ovoce, které se postará o zbytek.

Potřebujete:

  •  4 větší vejce. Pokud máte v lednici schovaný bílek, můžete jej taky použít navíc.
  •  100 g mandlové mouky. Pokud byste dělali ne mandlovou, ale kakaovou roládu, dejte 3 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa. Můžete i nakombinovat obojí. Pak z odvážené mandlové mouky odeberte asi 2 PL a dejte 1 lžící kakaa.
  •  1 – 2 PL medu do těsta, 1 ČL do šlehačky
  •  špetku soli
  •  1 ½ kelímku šlehačky (dávala jsem 250 ml balení, takže pokud budete mít menší, ušlehejte klidně 2
  •  ztužovač, stačí jeden

Postup je velmi snadný. Rozehřejte troubu na 180 °C.

Na velký plech si dejte pečící papír nebo folii a potřete je lehce olejem.

Ušlehejte 4 (nebo 5, pokud jste přihodili z lednice) bílky se špetkou soli do pevného sněhu. V míse smíchejte žloutky s mandlovou moukou či kakaem či obojím a s medem. Potom do žloutkové hmoty opatrně vmíchejte ušlehaný sníh. Vlijte těsto na plech a rozetřete. Dejte péct na 10 minut do trouby. Ke konci hlídejte, případně vyndejte o minutku dříve nebo jednu dvě přidejte.

Těsto není tvrdé, takže se roláda bude balit velmi dobře. Nechejte ji vychladnout, potřete ušlehanou šlehačkou s trochou medu a zaviňte. Pracujte opatrně, buďte připraveni občas tu a tam roládu odpreparovat od folie silikonovou stěrkou nebo nožem. Může se stát, že se místy přichytila.

Zavinutou roládu dejte přikrytou vychladit do lednice.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..