hlavní jídlas masem

Pomalu pečená krkovice v teriyaki marinádě

zveřejněno uživatelem Zdena 1 června, 2018 0 komentářů

A s kysaným zelím k tomu. Aneb tohle jídlo nemá chybu. Pomalu pečená krkovice v teriyaki marinádě se peče opravdu pomalu, pár hodin při 140 °C. Můžete se mezitím klidně třeba plahočit v záhonech, jako to dělám já. Mám tyhle pokrmy ze všeho nejraději. Výsledek je totiž téměř vždy skvostný a vůbec neodpovídá té minimální námaze, kterou musíte vynaložit. Teriyaki marináda je taky něco mimořádného, dá se říct, že s ní nemůžete udělat chybu. Já jsem ani neměla čas maso dostatečně dlouho marinovat, ideálně několik hodin nebo přes noc. Měla jsem jej v koupeli asi hodinu. Pak se ale v marinádě i peče, takže stejně pojalo všechny ty krásně se doplňující chutě. Zelí jsem do pekáče přidala až na poslední zhruba hodinu, moc jsem to neřešila, když peču pomalu, tak hodina sem, hodina tam. Ale nechceme zelí úplně na kaši, takže mu samozřejmě stačí míň, ale je dobré, aby se v marinádě v pekáči taky pěkně provařilo. Mám ještě v zeláku zásoby z podzimu, v pohodě vydrží, takže stále odebírám. Pekla jsem zhruba kilo masa,  tomu odpovídá i množství marinády, pokud budete péct větší porci, přidejte ingrediencí na marinádu taky.

Potřebujete:

  •  asi 1 kg vepřového masa na pečení. Já měla krkovici, nevysouší se, je to celkem spolehlivý kus.
  •  1/4 hrnku sojové omáčky
  •  2 PL rybí omáčky
  •  1/4 hrnku javorového sirupu
  •  2 PL jemně nastrouhaného  čerstvého zázvoru
  •  1 PL medu
  •  1/2 hrnku vody, ale tu až do pekáče, ne do marinády. Vodu budete v malém množství přilévat i při pečení   podle potřeby.
  •  minimálně kilo kysaného zelí. To, co upečete, bude taková dobrota, že i samotné zelí budete ujídat. A věřte,    že by vám pak nestačilo. Já jsem k tomu ani nejedla žádnou jinou přílohu 🙂

Smíchejte si ze všech ingrediencí marinádu a naložte do ní maso.

Ideální je to buď v pytlíku, nebo v menší misce, kam se vám maso sotva vejde, aby bylo v marinádě pokud možno co nejvíc ponořené. A nechejte jej nasávat. Jak dlouho, záleží na vás. Optimální je na několik hodin nebo přes noc, ale i hodina stačí. Pak dejte maso do pekáče s víkem (bude se péct přikryté) a zalijte marinádou.

Přidejte ještě tak půl hrnku vody, přikryjte a dejte péct na 140 °C aspoň na 3 hodiny. Tak zhruba každou hodinu tam koukněte a podle potřeby dolijte trochu vody a zároveň přelijte šťávou i maso. Mezitím bude v pekáči i tuk, čili lahodný výpek. Po 3 hodinách zvyšte teplotu na 160 °C a přidejte do pekáče zelí. Před tím přebytečnou tekutinu ze zelí slijte (můžete do hrnku a pak ji vypít, je škoda ji poslat do kanálu. Zelí v pekáči pěkně promíchejte s vypečeným sosem, případně přidejte trošku vody. Zelí nesmí plavat, ale abyste měli dost na namočení veškerého zelí marinádou, resp. již i omáčkou z masa. Pečte 1/2 hodiny přikryté a pak  čtvrt až půl hodiny odkryté, to už se musíte řídit vzhledem vaší pečínky.

A je hotovo, přílohu si dejte podle své chuti. Já jsem ji úplně vynechala, ale to je už jen na vás, co máte rádi.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..