k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Mandlový koláč s černým rybízem

zveřejněno uživatelem Zdena 18 července, 2017 0 komentářů

Černý rybíz máme moc rádi. Jen se dost špatně shání. Samozřejmě, že mám na zahradě několik keříků. Ty ale zatím na svoje plodnější období čekají. Letos jsem sklidila misku rybízu a to považuji za úspěch. Moje úroda skončila v sorbetu. Pak se mi povedlo ulovit rybíz na trhu, což úspěch, černý rybíz je tak trochu podpultovka. Část padla tentokrát na smetanovou zmrzlinu. Minulé léto jsme si pořídili velký domácí zmrzlinovač, bohužel až teď, když už naše děti jsou dospělé a skoro nejsou doma. Je to skvělá věc a dětmi by to bylo mnohem zábavnější zkoušení. Možná se taky dokopu sem nějaký už osvědčený recept na zmrzlinu dát. No a na mandlový koláč s černým rybízem jsem použila ten zbytek. Koláč je výborný, naprosto luxusní. Jako všechny koláče s velkým podílem mandlí. Ke kávovému či čajovému dýchánku je jako dělaný.

Potřebujete (na formu průměru kolem 30 cm):

  •  2 hrnky černého rybízu (samozřejmě můžete použít i jiné drobné ovoce)
  •  100 g mletých mandlí
  •  100 g hladké mouky
  •  150 g cukru (použila jsem hnědý třtinový)
  •  200 g měkkého másla pokojové teploty
  •  3 vejce také pokojové teploty
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  špetku soli
  •  ½ ČL strouhané citrónové kůry z bio citrónu
  •  1 ČL vanilkového extraktu

Vyhřejte troubu na 180 °C.

Smíchejte v misce mouku s mandlemi, práškem do pečiva a solí. Máslo s cukrem utřete v robotu do světlé pěny. Potom po jednom přidávejte vejce. Vždycky až bude jedno úplně spojené s krémem, přidejte další. Je dobré k vejci přihodit vrchovatou lžíci připravené suché směsi. Když budete mít všechna vejce zapracovaná, vmíchejte zbytek suchých ingrediencí.

Rozetřete těsto do formy vyložené pečícím papírem. Navrch dejte ovoce a pečte 35 minut.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..