inspirace ze světak zakousnutíostatnísaláty a lehká jídlaze života

Thomyho zálivka na salát

zveřejněno uživatelem Zdena 9 června, 2017 0 komentářů

Už je to 25 let, co jsme Thomyho s Julií poznali ve Švýcarsku na našich stopovacích studentských cestách po Evropě. Stali se našimi přáteli a inspirací na celý život. Julie před pár lety prohrála svůj boj s nepřítelem, na jehož síly nestačila a opustila nás. Thomyho jsme po několika letech navštívili loni v létě. Nezměnilo se nic, stále je přítel a stále inspirace. Učí se být sám, ale jeho energie a přístup k životu jsou tu a my se i teď máme co učit. Když jsme po revoluci začali jezdit ven, byli jsme jak na měsíci, všechno bylo jiné, všechno. A to, co jedli naši přátelé jsme z velké části vůbec neznali, všechno jsme se učili. Tenkrát jsem z prvních cest vozila tlusté sešity popsané recepty. Thomyho majonéza a salátová zálivka je jedna ze stálic. Je to v podstatě velmi primitivní a jednoduchý recept, ale o to lepší. Recepty si ale vozíme i teď, loni jsem podle Thomyho dělala sterilovanou cuketu k raclette – zde.

K výrobě majonézy, resp. zálivky používám čerstvé syrové vajíčko. Zdroj mám prověřený, tak se vůbec nebojím. Tohle rozhodnutí je na vás.

Potřebujete:

  •  1 čerstvé domácí vejce pokojové teploty od ověřené slepičky
  •  150 ml rostlinného oleje (slunečnicového, řepkového za studena lisovaného, případně jiného podle vaší chuti. Ale pro začátek bych doporučila spíše olej chuťově neutrálnější)
  •  1 ČL Dijonské hořčice
  •  ½ ČL curry koření
  •  ½ ČL sladké uzené papriky
  •  1 PL citrónové šťávy nebo bílého vinného octa
  •  1/4 ČL soli, dochutit pak můžete podle potřeby
  •  vychlazený vývar, může být i z kostky, ale v bio kvalitě bez glutamátů a jiné chemie. Vývaru potřebujete stejný objem, jako budete mít majonézy. Mně to vyšlo na 250 ml.

Do nádoby tyčového mixéru dejte vejce, zalijte olejem a přidejte ostatní ingredience. Mixovací nástavec dejte na dno nádoby, zapněte mixér a pomalu vysunujte nástavec v nádobě nahoru. Majonézu budete mít hustou během pár vteřin. Je důležité, aby ingredience měly podobnou teplotu a dobře se spojily. Ochutnejte, případně přidejte trochu soli, citrónové šťávy či hořčice.

Teď máte hotovou Thomyho majonézu :-).

Pokud chcete zálivku na salát, metlou do majonézy vmíchejte stejný objem vychladlého vývaru. Potom zálivku přelijte do uzavíratelné nádoby, kde ji budete skladovat. Zavřete a protřepejte.

Skladujte v lednici, kde vám pár dnů vydrží. Vždy když po ní sáhnete, bude třeba znovu ji pořádně protřepat a spojit znovu oddělený vývar od majonézy.

Zálivku připravuji vždy v období, když je sezóna salátu a tím pádem jej máme často a zálivka nikdy dlouho nevydrží. Já osobně ji miluji, mohla bych si ji lít na kde co.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..