bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídla

Cizrna se smetanovým mangoldem

zveřejněno uživatelem Zdena 4 dubna, 2017 0 komentářů

Opět tu máme jedno jídlo z kategorie rychlovek, je ovšem také mimořádně chutné. Jak už to tak bývá, i cizrna se smetanovým mangoldem vznikla doslova za pochodu, částečně ze zbytků, dalo by se říct. Smetanový mangold jsem měla v lednici, dělala jsem jej synovi ke špagetám a zbyla mi necelá vanička od zmrzliny, mohlo ho být odhadem asi půl litru. Nechtěla jsem nám k němu dělat těstoviny, tak mě napadla cizrna (sterilovaná, když je to rychlovka). Jen jsem ji trochu pomohla česnekem, chilli papričkou a římským kmínem. Pokud nebudete mít po ruce čerstvý nebo (jako já) mražený mangold, klidně použijte špenát.

Potřebujete:

  •  1 balení sterilované cizrny (cca 400 – 600 g podle výrobce)
  •  4 stroužky česneku
  •  1 chilli papričku
  •  1 ČL římského kmínu
  •  1 ČL ghí nebo rostlinného oleje
  •  cca 500 g mraženého mangoldu nebo špenátu (nařezaného na větší kousky, rozhodně ne tu zelenou kaši :-), samozřejmě můžete použít i čerstvý špenát, který teď máte na záhonech z podzimního výsevu, je akorát ke sklizni (taky se na něj chystám)
  •  100 – 150 ml šlehačky
  •  1 vrchovatou PL strouhaného sýru parmazánového typu. V tomto receptu slouží vyloženě jako koření k dochucení mangoldu, jeho chuť v jídle nebude výrazná, ani nebudete vědět, že tam je, ale mangoldu to vyloženě prospěje.
  •  špetku muškátového oříšku
  •  sůl, pepř
  •  čerstvý sýr typu Feta na posypání

Nejdříve na mírném ohni poduste (povolený nebo rovnou čerstvý) mangold nebo špenát. Můžete jej mírně podlít, osolte, opepřete. Přidejte muškátový oříšek. Po asi 15 minutách, když jsou listy měkké, zalijte šlehačkou a krátce nechejte povařit. Nakonec přidejte tvrdý sýr a zamíchejte.

Cizrnu slijte. Česnek a chilli papričku nakrájejte nadrobno. Do rozehřáté pánve dejte ghí, pak přidejte římský kmín a nechejte jej rozvonět. Potom je na řadě česnek a chilli paprička, ty jen velmi krátce osmahněte, česnek nesmí začít tmavnout. Přidejte cizrnu a krátce orestuje. Nezačne se vám nijak opékat, jen ji prohřejte a smíchejte s ostatními přísadami.

Na talíř dejte cizrnu, na ni mangold a posypejte Fetou. Můžete zakápnout olivovým olejem.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..