k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Makový koláč s mandlemi

zveřejněno uživatelem Zdena 10 dubna, 2017 0 komentářů

Pokud máte rádi mák, tak koláč určitě zkuste. Je opravdu hodně makový, dalo by se skoro říct, že výhradně. Ale to úplně pravda není, jsou v něm ještě mleté mandle. Ale mák je jednoznačně dominanta. Navíc není mletý, jak jsme většinou zvyklí v našich koláčích. Koláč je přirozeně bezlepkový. Slazený je nerafinovaným třtinovým cukrem Muscovado a to mu dává karamelový, aromatický nádech. Jako spousta jiných bezlepkových koláčů, kde není přidaná ani bezlepková mouka, je trochu vlhčí a žvýkavý. Nám tenhle makový koláč s mandlemi moc chutnal. Jediná jeho nevýhoda je, že vám po něm zůstane puntíkatý úsměv, takže doporučuji konzumovat raději doma s následnou možností zasáhnout.

Potřebujete:

  •  120 g másla (pokojové teploty)
  •  125 g cukru Muscovada
  •  1 ČL sušené pomerančové kůry z chemicky neošetřených pomerančů
  •  4 – 5 vajec (podle velikosti) pokojové teploty
  •  120 g mletých mandlí
  •  150 g nemletého máku
  •  špetku soli

Troubu předehřejte na 180 °C.

V míse robota utřete máslo s cukrem do světlejší pěny. Tentokrát jsem si prakticky jistá, že jsem cukru dala mnohem víc. Přivažovala jsem k máslu po lžících a váha mi trochu hapruje a letmo se mi zdálo, že při každém přihození nevážila. Ale jak jsem hodně spěchala, jela jsem na setrvačník a přihazovala dál. Ve výsledku se mi hromádka zdála poněkud nepřiměřeně velká. Ale jak říkám, někdy to nehrotím a tak jsem to nechala být. Koláč byl možná sladký poněkud více a trošku lepivější, ale stejně nezklamal, byl super.

Když máte utřeno, po jednom přidávejte žloutky. V misce si smíchejte mák s mandlemi a pomerančovou kůrou. V jiné nádobě ušlehejte bílky se špetkou soli. Potom střídavě k základnímu krému opatrně přidávejte makovou směs a bílky. Nemíchejte, jen lehce překládejte a zapracujte do krému.

Směs přendejte do kulaté formy o průměru zhruba 30 cm. Pačte 30 minut.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..