bez masak zakousnutíostatnísaláty a lehká jídla

Ratatouille na zimu

zveřejněno uživatelem Zdena 13 srpna, 2016 0 komentářů

Ratatouille je naprosto dokonalé jídlo, kde využijete letní zeleninu. Jednoznačně získalo na popularitě po uvedení stejnojmenného animáku, který se mimochodem opravdu povedl. Ve Francii patří ratatouille k tradičním pokrmům a existuje spousta obměn a variant. Já jsem se neubránila před lety vyzkoušet i tu filmovou verzi s dokonale vyskládanými plátky zeleniny. Našla jsem si tenkrát na internetu přímo recept na Remyho ratatouille. Jídlo bylo dokonalé, ale strašně pracné. Teď už se s tím nepářu a většinou veškerou zeleninu opeču, přidám rajčatovou omáčku, bylinky, česnek, dochutím, dám do trouby a peču, dokud není směs trochu více vypečená, protože tak mi chutná nejvíce. Nedávno jsem ale narazila na verzi do sklenice (zde) a to mě nadchlo. Hned jsem věděla, že se inspiruji a podobnou verzi vyzkouším.

Co může být lepšího než v zimě ochutnat směs třeba na opečeném chlebu, posypanou sýrem a zakápnutou olivovým olejem. Jistě, můžete si směs připravit čerstvou v podstatě kdykoli. Ale není nad to, když je zelenina ze zahrádky nebo z trhu a nemusíte tedy ratatouille připravovat ze zimní dovážené cukety či lilku, které jsou napuštěné, kdo ví čím, aby vydržely cestu a ještě ležet doma v lednici.

ratatouille

Recept je značně variabilní, není nijak striktně daný poměr surovin, bude se vám podle toho trochu měnit chuť. Základ je, že máte cukety a lilek, pak papriky, česnek, cibuli, rajčata nebo rajčatovou omáčku, bylinky. Napíšu tady zhruba moje dávkování, ale jak říkám, můžete upravovat.

Potřebujete:

  • 2 střední nebo 3 menší cukety
  •  1 střední až větší lilek
  •  3 – 4 papriky, nejlepší by byly kapie nebo jiné červené papriky, případně namíchaní se žlutými. Já jsem měla světlé bílé papriky z trhu a jednu svoji červenou kapii, ostatní kapie už jsem zpracovala dříve a zatím mi další nedozrály. Mám je v záhonu, ne ve skleníku a počasí tedy zatím za moc nestálo.
  •  pár rajčátek, já jsem dala žluté kvůli barvě, ale je to jedno, pečením se to stejně sjednotí
  •  menší palička česneku
  •  1 menší cibule nakrájená nadrobno
  •  2 hrsti sekaných bylinek (oregano, tymián, bazalka)
  •  1 ČL sladké uzené papriky
  •  olivový olej
  •  asi 800 ml rajčatové omáčky, pokud máte svou domácí, tím lépe, ale můžete použít i kupovanou nebo si ji připravit z konzervovaných rajčat. 2 konzervy duste, až se zredukuje šťáva, osolte, opepřete, případně trochu oslaďte, aby byla i samotná omáčka ochucená. Samozřejmě si ji můžete přímo připravit i z čerstvých rajčat, která nakrájíte a podusíte, pak pokračujte stejně, jen nakonec je dobré omáčku propasírovat přes hrubé síto.

Zeleninu nakrájejte na kostičky, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a posypte sekanými bylinkami.

ratatouille

Pak vše promíchejte a dejte do trouby rozpálené na 180 °C péct na 45 minut až hodinu. Občas promíchejte.

ratatouille

ratatouille

Pak vmíchejte rajčatovou omáčku, promíchejte a pečte dalších 10 – 20 minut, podle toho, jak máte hustou rajčatovou omáčku a jak rychle se vám vypeče a zahustí celá směs.

ratatouille

Ratatouille plňte do vyvařených sklenic, zavřete víčkem, které jste také vyvařili a pak osušili. Ve vyhřáté troubě sterilujte 30 minut při 100 °C.

ratatouille

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..