k zakousnutíostatnísladká jídla a dezertysnídaně

Pečené hrušky v cidru

zveřejněno uživatelem Zdena 23 ledna, 2017 0 komentářů

Je to něco na způsob pečeného čaje, spíš taková voňavá hrušková omáčka. Velká dobrota. Pečené hrušky v cidru můžete použít jako přeliv přes dezerty, do jogurtu nebo na granolu k snídani. Můžete si je dát samozřejmě jen tak nebo se šlehačkou a zmrzlinou. Pokud byste na ně nakonec dali těsto, uděláte si poněkud šťavnatější luxusní crumble.

Pečené hrušky v cidru

Potřebujete:

  •  5 hrušek, oloupaných, nakrájených na větší kostičky
  •  6 g másla
  •  2 Pl hnědého cukru
  •  ½ ČL skořice
  •  špetku muškátového oříšku
  •  250 ml cidru,  my máme nejraději suchý normandský cidre (sídr), přírodní, bez přidaných dochucovadel, přirozeně pomalu kvašený, bez doslazování. I bublinky v něm vznikají přirozeně, jako třeba v šampaňském. Sladké dosycované cidery (sajdry)  nám nijak zvlášť nechutnají, ani je nekupujeme, jistě taky proto, že cidre máme rádi už dlouhá léta.

Zapněte troubu na 220 °C.

Máslo rozehřejte na středním ohni na pekáči nebo na pánvi, kterou pak můžete dát do trouby. Nasypte cukr a nechejte jej karamelizovat.

Pečené hrušky v cidru

Trvá to chviličku, tak neodcházejte. Hotový karamel bude od másla oddělený, ale to ničemu nevadí. Přidejte hrušky a míchejte, okořeňte.

Pečené hrušky v cidru

Hrušky pustí šťávu a karamel se v ní za chvíli rozpustí. Na mírném ohni nechejte probublávat. Když je karamel rozpuštěný, přilijte cidre a promíchejte.

Pečené hrušky v cidru

Nechte krátce provařit a dejte do trouby asi na půl hodiny. Tekutina by se měla zredukovat asi na polovinu či trochu více. Můžete přidat pár minut, pokud je třeba.

Vyndejte z trouby a nechejte zchladnout.

Pečené hrušky v cidru

čokoládová cheesecake

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..