k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaněze života

Banánový bezlepkový chlebíček aneb moučníkem proti beznaději

zveřejněno uživatelem Zdena 24 listopadu, 2018 2 Komentáře

Nevím, jak to všechno, co se teď děje vnímáte vy,  dá se ještě doufat? Nám už se vykřesat jiskru naděje, že bude líp a politická morálka u nás se někdy dostane aspoň na průměrnou evropskou úroveň, nedaří. Kam až se dá zajít? A chceme v tomhle ještě být? Je to zoufalé a stále zoufalejší. Fakt už propadáme beznaději, jako to mohlo takhle dopadnout? To už je vážně možné úplně všechno? Tenhle blog je o jídle, já vím, ale mít hlavu v písku? No, dostala jsem za úkol aspoň něco dobrého upéct, což samozřejmě nic nevyřeší, ale aspoň trochu pozitivních emocí, které můžete sdílet, to přinese. Banánový bezlepkový chlebíček je výborný, vláčný, s čokoládou a ořechy. Začalo to banány, které jsem chtěla spotřebovat a taky jsem potřebovala upéct něco v bezlepkovém provedení. Tak jsem to zkusila a použila jsem mandlovou mouku namíchanou s dalšími bezlepkovými moukami. Výsledek se vážně povedl, sama jsem byla velmi mile překvapená. Navíc jsem do receptu místo cukru dala xylitol, takže je to asi docela dietářský a zdravý moučníček. Banánový bezlepkový chlebíček podle tohoto receptu budete mít navíc raz dva v troubě. Kdyby všechno šlo tak rychle vyřešit….

Potřebujete:

  • 1 hrnek mouky celkem, půlku dejte jemné mandlové mouky a na zbytek namíchejte jiné bezlepkové mouky, já jsem dala kokosovou, rýžovou a cizrnovou. Zkrátka, co máte doma, pokud nepotřebujete, aby váš chlebík byl bezlepkový, doplňte mandlovou mouku normální moukou pšeničnou, nebo pečte jen z běžné mouky.
  • 1 ČL sody
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 hrnku xylitolu nebo cukru, není ho potřeba moc, Moučník osladí i banány a čokoláda, navíc není to velký chlebíček, takže i cukru stačí jen málo.
  • 1/3 hrnku podmáslí
  • 2 vejce
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku oleje
  • 2 rozmačkané zralé banány
  • 1 – 2 hrsti čokoládových peciček nebo nasekané kvalitní hořké čokolády
  • 1 – 2 hrsti sekaných vlašských ořechů

Na tohle pečení nepotřebujete prakticky žádné instrumentárium. V misce smíchejte všechny suché ingredience kromě ořechů a čokolády. V druhé pak ty mokré, neboli podmáslí, vejce, olej, extrakt a banány. Vlhké nalijte do suchých a zamíchejte. Nakonec vmíchejte čokoládu s ořechy. Nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C nebo na horký vzduch při 150 °C asi 60 minut. Nakonec vyzkoušejte špejlí, jestli je hotovo.

Vyndejte chlebík i s papírem z formy na mřížku a ze stran papír opatrně odlepte. nechejte vychladnout.

 

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Jana Valchářová 11 února, 2020 at 10:31 am

Tenhle banánový chlebíček proti beznaději je VELMI nadějný. Moc se mi povedl v bezlepkové verzi, protože již sedmým rokem peču pro dceru. I když se trh s bezlepkovými potravinami zlepšil, tak sladkých produktů(moučníků a cukroví), které chuťově konkurují těm “normálním” je poskrovnu.Moc děkuji za recept a rozhodně nejsem na Vašich stránkách naposledy:-)
A co se týká té beznaděje, která se váže na etiku naší politické garnitury, tak jsem dospěla k názoru, že dobře vychovat své děti, nebýt netečná k potřebným, šetřit životní prostředí,apod., jsou věci, které mohu ovlivnit. A NADĚJI vidím právě v budoucnosti, kterou vezmou do svých rukou právě naše děti, vnoučata….

Reply
Zdena 17 února, 2020 at 10:55 pm

Moc děkuji za zprávu, těší mě, že se vám recept hodil. a s tou beznadějí jeto horší a horší….nezbývá nic než věřit. Úplně s vámi souhlasím. Mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..