bez masainspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaněUncategorized

Mandlový koláč s rebarborou

zveřejněno uživatelem Zdena 25 dubna, 2017 0 komentářů

Luxusní mandlový koláč s rebarborou, na kterém si rozhodně pochutnáte, pokud máte rádi rebarboru. Když jsem byla malá, tak jsme doma mívali rebarborový koláč celkem běžně, ten klasický s drobenkou. I když je rebarbora opravdu kyselá, tak nám chutnal. Rebarboru si teď pěstuji sama a začínám sklízet. Moc se mi ale líbí ty krásně červené řapíky, které vídáme v anglických receptech. Jejich rychlená ostře červeno-růžová rebarbora je vyhlášená. Letos jsem opravdu hodně věcí nestihla, jak bych si představovala, takže přesný způsob rychlení jsem nenastudovala. Ale zkusila jsem, jakmile se mi začaly listy klubat ze země, přiklopit rebarboru kýblem. Když listy začaly kýbl zvedat, tak jsem je osvobodila a pár, myslím celkem slušně červených řapíků sklidila. Bylo toho tak akorát, abych mohla upéct tenhle bezlepkový mandlový koláč s rebarborou.

Příští rok bych to ráda zvládla lépe a rebarboru narychlila trochu odborněji. Koupila jsem si i více rostlin a odrůd, abych si vždy jen jednu rostlinu přikryla. Nemělo by se to totiž dělat každý rok, jen zhruba jednou za 3 roky, aby se rostliny nevysilovaly. Takže tohle bude úkol na příští zimu.

koláč s rebarborou

Potřebujete:

  •  asi 2 hrnky nakrájené rebarbory
  •  125 g másla pokojové teploty
  •  100 g cukru
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  100 g mletých mandlí
  •  špetku soli
  •  50 g bezlepkové mouky, já jsem namíchala napůl mouku pohankovou a čirokovou. Můžete použít i jiné druhy nebo i kupovanou bezlepkovou mouku
  •  ½ ČL bezlepkového prášku do pečiva
  •  50 g mandlových lupínků

Rozehřejte troubu na 180 °C.

V misce smíchejte mouky s práškem do pečiva, solí a mletými mandlemi.

V robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny. Pak po jednom vmíchejte vejce. Pokud by se vám krém začal srážet, přihoďte trochu ze suché směsi, začne se zpracovávat těsto a vše se spojí. Nakonec vmíchejte zbytek suché směsi. Těsto rozetřete na pečící papír do kulaté formy průměru 28 – 30 cm. Pomozte si prsty namočenými do vody, jde to pak velmi snadno. Navrch dejte rebarboru a dejte péct na 25 minut.

Potom posypejte koláč mandlovými lupínky a dopečte ještě asi 10 minut.

mandlový koláč s rebarborou

Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Mandlový koláč s rebarborou chutná výborně se šlehačkou ušlehanou s malým množstvím vanilkového cukru, s vanilkovou zmrzlinou ale i jen tak samotný.

mandlový koláč s rebarborou

koláč s rebarborou

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..