hlavní jídla

Cuketový pekáček

zveřejněno uživatelem Zdena 23 srpna, 2015 0 komentářů
Cuketový pekáček je vlastně jednoduchý cuketový nákyp, taková obdoba bramboráku na plech, která nezklame. Musí být krásně vypečený a hlavně neošizený o jednotlivé dobroty, které dohromady ladí naprosto dokonale. Zase jedno jídlo z cukety, kde určitě nebudete litovat, že jste jej zkusili.

Ale důležité je, abyste použili dostatečně velký plech, aby byl nákyp tenký. Po nalití syrového těsta tak kolem centimetru. Jen tak se řádně vypeče a bude krásně křupavý. Chutná i druhý den, kdy sice kůrčička změkne, ale chutě zůstávají. Je to samozřejmě tak trochu podvod na diváky, cuketa sama je jen vehikulum pro ostatní přísady, které nesou chuť. Ale! Cuketa je zdravá, je dobré ji do jídelníčku občas 🙂 zařadit, tak proč nevyužít tu možnost a pochutnat si zároveň.
Potřebujete:
  •  3 malé cukety nastrouhané i se slupkou
  •  1 ČL soli
  •  špetka pepře
  •  100 g čedaru nebo jiného výrazného sýru
  •  100 g dobré anglické slaniny nebo uzeného masa
  •  3 vejce
  •  100 ml slunečnicového oleje
  •  3 stroužky česneku
  •  1 hrnek polohrubé mouky
  •  2 ČL prášku do pečiva
  •  trochu tymiánu a oregana, pokud budete mít čerstvé, tak po 1 PL sekaných bylinek, pokud sušené, tak 1 ČL. nebo můžete použít majoránku.

Rozpalte troubu na 180 °C.

Nastrouhanou cuketu posypte lžičkou soli, nechte chvíli stát a potom mačkáním v dlani vyždímejte uvolněnou šťávu. Stačí lehce. Pak všechny ingredience smíchejte dohromady a nalijte na vymazaný plech nebo na plech vyložený pečícím papírem.
Dejte do trouby a pečte asi 50 minut, podle barvy. Pokud bude třeba, přidávejte po 5 minutách čas, někdy peču i hodinu, jak kdy.
A už si můžete pochutnávat.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..