bez masainspirace ze světasaláty a lehká jídlaze života

Pečené citrónové řecké brambory s česnekem

zveřejněno uživatelem Zdena 10 října, 2017 0 komentářů

Tohle je tedy aspoň pro mne lahůdka první třídy. Dokud jsem je v Řecku neochutnala, netušila jsem, o čem je řeč. Byla jsem se sestrou a neteřemi, které pořád dokola vzpomínaly a těšily se na ty výborné řecké brambory. Asi to taky znáte, pokud jezdíte do Řecka. A holky měly pravdu, hned jak jsem je ochutnala, věděla jsem, proč se na brambory tak těšily. Jsou opravdu výjimečné. Vlastně bych je klidně mohla mít samotné, ne jako přílohu. Úpravy, co jsme ochutnaly v Řecku, byly různé. Některé byly měkké, neopečené, jiné s kůrčičkou. Po pravdě většinou jsme si tam dávaly ty měkké, nakyselo vařené brambory. Hledala jsem recepty na internetu a nakonec jsem si udělala takový výcuc, co by mi tak asi nejvíce chutnalo. A pak jsem narazila na recept na pečené citrónové řecké brambory s česnekem na tomto blogu (zde), který přesně splňoval mou představu o plánovaném postupu a ingrediencích. Tak jsem se přestala zabývat tím, kolik čeho a postupovala jsem podle tohoto receptu. Vlastně na přípravě je naprosto skvělé to, že je téměř bez práce.

Potřebujete (pro 4 osoby jako přílohu):

  •  asi kilo brambor
  •  3 stroužky česneku
  •  4 PL čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  •  2 PL Dijonské hořčice
  •  1 PL sušeného oregana
  •  ½ hrnku extra panenského olivového oleje
  •  sůl, pepř
  •  250 ml vývaru – ten autoři doporučují víceméně nepovinně, ale popravdě, kdybych tam vývar nedala, bylo všechno černé, spálené. Považuji jej za nezbytnou součást receptu. Dala jsem jej hned na začátku a potom později, když už se brambory pekly odkryté, ještě jsem jej několikrát přilila, takže množství je proměnlivé a orientační.

Rozehřejte troubu na 200 °C.

Brambory oloupejte a nakrájejte na půlky až čtvrtky podle velikosti brambor. Dejte je do pekáče.

V misce smíchejte všechny ostatní ingredience kromě vývaru, i když teď mě napadá, že by ničemu nevadilo tak půl hrnku teplého vývaru do marinády rovnou na začátku přilít, nic se nestane a s teplým vývarem se bude směs lépe spojovat. Když jsem pekla brambory poprvé, měla jsem zrovna čerstvý krůtí vývar. Ale podruhé jsem si rozmíchala trochu zeleninového bio bujónu ve vroucí vodě a pracovala jsem s ním.

Směs nalijte na brambory a vše pěkně promíchejte.

Brambory přikryjte poklicí, pekáčkem nebo alobalem a pečte hodinu. Doporučuji tak po 30 minutách odkrýt, promíchat, případně přilít trochu vývaru a zase zakrýt a péct dalších asi 15 – 20 minut. Potom odkryjte definitivně a pečte dále dalších asi 20 minut, až budou brambory pěkně opečené. Pokud bude třeba, přilijte klidně ještě trochu vývaru.

Pak už je hotovo. Nezapomeňte z plechu vybrat i ty výborné připečeninky a zbytky omáčky. Podávat je můžete k čemukoli, k masu, jíst jako hlavní jídlo. Já jsem k nim upekla malé patizonky a moc jsme si pochutnali.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..