Jemná, krémová polévka. Je výborná sama o sobě jako večeře, pro větší jedlíky třeba s chlebem, ale zasytíte se dostatečně i bez něj, zejména, pokud polévku doplníte chlebovými krutony.
Potřebujete:
- asi 2 hrnky bílých velkých fazolí předem aspoň den namočených a pak uvařených do měkka s bobkovým listem, saturejkou a novým kořením v neosolené vodě. Vodu, ve které fazole máčíte, několikrát v průběhu namáčení vyměňte. Můžete použít bílé fazole v plechovce, 2 budou akorát. Navíc je to bez práce s fazolemi :-). Já jsem tentokrát máčela a vařila, ale konzervované fazole používám ráda, času není nazbyt.
- 2 menší mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl, pepř, bobkový list
- kousek másla
- lžíce hladké mouky
Zeleninu a cibuli nakrájejte na malé kousky a osmahněte na másle, zaprašte hladkou moukou a opečte dozlatova. Zalijte vývarem případně vodou a použijte nějaký dobrý instantní bujon. Vhoďte fazole a vařte, až bude zelenina měkká. Pár fazolí si nechte, ať máte v polévce co kousat :-). Pak rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete vše ještě přecedit, zbavíte se tak hrubších kousků slupek fazolí a polévka bude krásně jemná. Dochuťte česnekem, osolte, opepřete dle chuti.
Podávejte s opečenými kostkami chleba a opečenou slaninkou nebo jen tak s chlebem.