k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaněze života

Moravské koláčky babičky Zdeny

zveřejněno uživatelem Zdena 16 ledna, 2018 0 komentářů

Babička pocházela ze Slovácka, a i když svůj dospělý život prožila na Severní Moravě, slovácké moravské koláčky byly nepostradatelnou součástí jejího života a tím pádem jsme i my děti na nich vyrostly. Co si pamatuji, babička dělala během let hodně různých receptů, bavilo ji zkoušet stále nové věci. Ale jak došlo na tyhle úžasné a vláčné koláčky z olejového těsta, už u nich zůstala. To jsou ty koláčky, které mě učila péct a s radostí a trpělivostí jsme je spolu motaly u kuchyňského stolu. Babička vůbec hodně a ráda vařila. Vždycky když jsme přijeli na víkend, nemohla jsem pochopit, že už o půl desáté, když jsem se vymotala z postele, na sporáku voněla nějaká polévka, která byla jasně základ a bez ní by to nešlo, v troubě se peklo maso a naši si s babičkou a dědou už dávali kafe. Tak dneska už to chápu, dneska peču přes noc, ráno zadělávám chleba a vůbec to mám všechno jinak než dřív. Už nevydržím spát do desíti (teda až na výjimky), zato dokážu usnout odpoledne prakticky kdekoli, kam si sednu. Takže si preventivně nesedám a raději si vzpomenu na babičku a upeču si tyhle její báječné koláče.

Potřebujete:

  •  500 g hladké mouky, jak říkala babička 00. Já jsem ji tentokrát nahradila hladkou bio moukou z Lidlu, kterou jsem měla zrovna doma. Tahle mouka není tak bílá, ale je moc dobrá, koláče nám rozhodně chutnaly i z ní.
  •  1 kostku kvasnic
  •  250 ml mléka, to je přibližně, záleží na mouce. Půlka z toho přijde do kvásku a zbytek přilívám do robota při míchání těsta podle potřeby
  •  3 žloutky
  •  150 ml slunečnicového oleje
  •  3 PL cukru krupice
  •  ½ ČL soli
  •  cca 500 g pevného tvarohu, nejlépe nějakého farmářského. A nebo podle mne úplně nejlepšího tvarohu, co jsem u nás jedla. A to je ten, co prodávají v sýrárnách Gran Moravia. Ten já můžu jen tak, trochu si ho pokapu olivovým olejem a opepřím a rovnou ho spasu. Jinak použijte určitě tvaroh v papíru, a pokud bude hodně mazlavý, nechejte jej ještě vykapat v ubrousku zatížený miskou.
  •  1 žloutek do tvarohu
  •  cukr do tvarohu podle chuti (asi 2 – 3 PL – ochutnejte, případně přidejte)
  •  1 – 2 ČL maizeny – JEN pokud byste tvaroh přeci jen měli hodně měkký, jinak škrob nedávejte!
  •  z půlky chemicky neošetřeného citrónu nastrouhanou kůru
  •  1 ČL vanilkového extraktu – ten samozřejmě babička nepoužívala, ale proč ho do tvarohu nedat, že?
  •  švestková povidla
  •  drobenku

Mouku, většinu cukru a sůl nasypte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj 125 ml teplého (ne horkého) mléka a do něj nadrobte kvasnice a nasypte asi 1 ČL cukru, dohromady to v důlku opatrně promíchejte (ne s okolní moukou) a mísu přikryjte. Nechejte vzejít kvásek. Pak do mísy přidejte žloutky, nalijte skoro všechen zbytek mléka a míchejte, nejlépe v robotu. Pokud je třeba, dolijte mléko. Postupně přilévejte olej. Vznikne vám poněkud hutnější, mastné těsto. Nechejte jej přikryté kynout. Dvakrát při kynutí těsto promíchněte a vždy nechejte znovu vykynout.

Než vykyne těsto, umíchejte si tvaroh se žloutkem, cukrem, citrónovou kůrou a vanilkou. Připravte si drobenku, jak jste zvyklí. Já ji dělám od oka. Tentokrát je dobré, když bude trochu mastnější, abyste z ní udělali hrudečku, kterou pak vtlačíte do povidel na koláčku.

Po třetím vykynutí vyvrhněte těsto na pomoučený vál, moc se nelepí, tak to půjde dobře. Vyválejte tlustý válec a pak postupně dělte na kousky. Z tohoto množství těsta jsem měla asi 50 koláčků o průměru kolem 5 – 7 cm po upečení.

Takže kousky těsta nedělejte moc velké. Vyzkoušejte si, jak vám půjde balit váš tvaroh. Čím pevnější tvaroh, tím menší koláčky se vám podaří zamotat. Když budou větší, tak se nic neděje. Babička to měla tak, že čím menší, tím lepší. Ale to byla její tradice. Vy si koláčky dělejte podle sebe. Zamotané koláče dejte na pomoučený vál uzlíkem dolů a trochu každý rozplácněte. Nechejte je aspoň 20 – 30 minut přikryté kynout.

Umyjte si vajíčko. Dejte si trochu mouky do mističky a čistým vajíčkem nadělejte do koláčů důlky. Podle potřeby si vajíčko „namočte“ do mouky, ať se vám nepřilepí k těstu. Potom vajíčko rozšlehejte a potřete jím odůlkované koláče. Do důlků pak lžičkou dejte povidla a navrch hromádku drobenky.

Koláčky ještě trochu nakynou i při pečení, tak jim nechejte na plechu rozestupy.

Pečte ve vyhřáté troubě, pokud máte horký vzduch, tak 2 plechy najednou. U horkého vzduchu vyhřejte troubu na 170 °C. Pokud budete péct klasicky, pečte při 180 °C. Peče se asi 20 – 25 minut podle trouby, tak hlídejte. Po upečení nechejte koláče vychladnout na mřížce. Jde to ale i bez ní, tu babička neměla, takže klid.

Tyhle koláčky vydrží dlouho vláčné, ale většinou vůbec dlouho nevydrží. Můžete je i po vychladnutí zmrazit. Pokud už jsou malinko starší, dají se výborně krátce rozpéct v troubě, stačí na ně stříknout trochu vody a dát na chvilku do vyhřáté trouby. Ale jak říkám, nevydrží. Jako děti jsme spráskly klidně celý plech na posezení…..no tak ty časy už bohužel jsou pryč.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..