k zakousnutísladká jídla a dezerty

Ořechové medailonky babičky Květy

zveřejněno uživatelem Zdena 17 prosince, 2015 6 Komentáře
Tohle cukroví bylo jednoznačným favoritem a úplně nejlepším cukrovím mého dětství. Naprosto vynikající medailonky musela babička dělat z několika dávek, když teď vidím, kolik jich je z jedné dávky, tak nechci odhadovat, kolik kousků dělala pro nás babička.

Měly jsme je se sestrou nejraději a jako děti jsme samozřejmě neřešily, kolik cukroví jíme. I teď bych mohla sednout k talířku a jet, jenže už mám zábrany, bez kterých se ovšem ve svém věku neobejdu. Cukroví babička pak ještě dlouho dělala, i když jsme vyrostly. Teď je jí 95 let a už předala štafetu medailonků dále. Pár let je dělá mamka, jsou tradičně výborné, ale shodly jsme se, že nejsou úplně stejně žvýkavé jako ty babiččiny. A došly jsme k závěru, že to bude metodou šlehání bílků. Zatímco ve starém receptu nemohlo být myšleno, že se mají bílky ušlehat v robotu, tak teď si to ani nikdo jinak neumí představit. A babička právě vždycky bílky šlehala v misce pěkně růčo (nebo rúčo? víme, co je správně?). Originální medailonky jsou právě po rozležení v centru žvýkavé, prostě lahůdka. Chutí jsou ale výborné vždy, ať jsou nebo nejsou optimální struktury. Dobrota to je pokaždé.
Rozhodla jsem se zkusit kompromisní řešení a nešlehat ručně ale v robotu – v Kitchenaidu základním pádlem na pomalé otáčky, tak max. 2 stupeň, v podstatě si myslím, že to zhruba může odpovídat ručnímu pohybu.

Potřebujete:

  •  2 bílky
  •  80 g cukru, použila jsem krupici
  •  80 g mletých vlašských ořechů

Bílky s cukrem se třou v misce půl hodiny (já v robotu pomalu stejně dlouhou dobu). Vznikne jemná, hutná a pomalu přetékající pěna spíše charakteru husté omáčky. Ne sníh.

Pak přimíchejte ořechy.

Přikryjte a dejte do lednice odpočívat do druhého dne.

Vyndejte druhý den z lednice. Dole se mi oddělilo malé množství bílku, tak jsem ho trochu odebrala lžičkou a zbytek zamíchala opatrně do těsta. Lžičkou dávejte na plech malé hromádky asi tak lžičku na jednu.

Sušte v troubě asi 40 minut při 110 °C a dalších 10 – 15 minut při 120 °C. Pak nechte vychladnout a opatrně sundejte z papíru.

 

Medailonky slepujte krémem. Na krém potřebujete:

  •  70 g změklého másla
  •  50 g moučkového cukru
  •  50 g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a lehce zchladlé
  •  1 žloutek pokojové teploty
  •  trochu rumu

Vyšlehejte cukr s máslem a žloutkem do pěny, pomalu přidávejte čokoládu, nakonec rum.

Medailonky jsou fakt boží, nevím, jestli se ještě trochu rozleží, ale už teď jsou, řekla bych, na půl ideální cesty. A chutnají vážně skvěle.

ořechové medailonky

Také se Vám může líbit

6 Komentáře

Eva 27 listopadu, 2016 at 7:06 pm

Tohle cukrovi vypada úžasně.Mohu se zeptat kolik je z jedné dávky kousků už po slepení?Počítám tak 10-15? Děkuji

Reply
Zdena 27 listopadu, 2016 at 7:14 pm

Přesně tak, záleží na velikosti medailonků, někdy je jich trochu víc, někdy méně, kolem 15 to bude. Ale abych řekla pravdu, přesně nevím. Vůbec mě nenapadlo to sem napsat, příště se polepším, díky za podnět. A jsou opravdu výborné, provázely mě celým dětsvím :-). Přeji krásný adventní čas, Zdena

Reply
Eva 28 listopadu, 2016 at 3:13 pm

Musím ho vyzkoušet,opravdu vypadá ,že to bude dobrota.Snad se mi zadaří udělat ho ,jak píšete “žvýkavé”….. Akorát to vidím tak na minimálně 4 dávky 🙂

Reply
Zdena 28 listopadu, 2016 at 5:36 pm

Naše domácí zkušenost je taková, že celé roky, co nám medailonky dělávala babička, byly pěkně žvýkavé, jednoznačně nejlepší cukroví, co jsme kdy mívali, bez něj by nebyly Vánoce. Ale babička třela ručně a tak v určitém věku už jsme ji nechtěli zatěžovat. Jakmile se šlehalo těsto ručním šlehačem, žvýkavost byla ta tam. Proto jsem se snažila znovu zkusit pomalou verzi míchání a povedly se. Tak držím palce. Zdena

Reply
Eva 29 listopadu, 2016 at 1:40 pm

Super,dám na Vaše rady a vyzkouším,potom napíši ,jak se dílo podařilo.
Eva

Eva 28 listopadu, 2016 at 3:12 pm

Musím ho vyzkoušet,opravdu vypadá ,že to bude dobrota.Snad se mi zadaří udělat ho ,jak píšete “žvýkavé”…..

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..