- 2 bílky
- 80 g cukru, použila jsem krupici
- 80 g mletých vlašských ořechů
Bílky s cukrem se třou v misce půl hodiny (já v robotu pomalu stejně dlouhou dobu). Vznikne jemná, hutná a pomalu přetékající pěna spíše charakteru husté omáčky. Ne sníh.
Pak přimíchejte ořechy.
Přikryjte a dejte do lednice odpočívat do druhého dne.
Vyndejte druhý den z lednice. Dole se mi oddělilo malé množství bílku, tak jsem ho trochu odebrala lžičkou a zbytek zamíchala opatrně do těsta. Lžičkou dávejte na plech malé hromádky asi tak lžičku na jednu.
Sušte v troubě asi 40 minut při 110 °C a dalších 10 – 15 minut při 120 °C. Pak nechte vychladnout a opatrně sundejte z papíru.
- 70 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a lehce zchladlé
- 1 žloutek pokojové teploty
- trochu rumu
Vyšlehejte cukr s máslem a žloutkem do pěny, pomalu přidávejte čokoládu, nakonec rum.
Medailonky jsou fakt boží, nevím, jestli se ještě trochu rozleží, ale už teď jsou, řekla bych, na půl ideální cesty. A chutnají vážně skvěle.
6 Komentáře
Tohle cukrovi vypada úžasně.Mohu se zeptat kolik je z jedné dávky kousků už po slepení?Počítám tak 10-15? Děkuji
Přesně tak, záleží na velikosti medailonků, někdy je jich trochu víc, někdy méně, kolem 15 to bude. Ale abych řekla pravdu, přesně nevím. Vůbec mě nenapadlo to sem napsat, příště se polepším, díky za podnět. A jsou opravdu výborné, provázely mě celým dětsvím :-). Přeji krásný adventní čas, Zdena
Musím ho vyzkoušet,opravdu vypadá ,že to bude dobrota.Snad se mi zadaří udělat ho ,jak píšete “žvýkavé”….. Akorát to vidím tak na minimálně 4 dávky 🙂
Naše domácí zkušenost je taková, že celé roky, co nám medailonky dělávala babička, byly pěkně žvýkavé, jednoznačně nejlepší cukroví, co jsme kdy mívali, bez něj by nebyly Vánoce. Ale babička třela ručně a tak v určitém věku už jsme ji nechtěli zatěžovat. Jakmile se šlehalo těsto ručním šlehačem, žvýkavost byla ta tam. Proto jsem se snažila znovu zkusit pomalou verzi míchání a povedly se. Tak držím palce. Zdena
Super,dám na Vaše rady a vyzkouším,potom napíši ,jak se dílo podařilo.
Eva
Musím ho vyzkoušet,opravdu vypadá ,že to bude dobrota.Snad se mi zadaří udělat ho ,jak píšete “žvýkavé”…..