hlavní jídla

Tuřínové placky

zveřejněno uživatelem Zdena 8 srpna, 2016 0 komentářů

Tuřínové placky jsou vlastně takové bramboráky bez brambor. Recept jsem v podstatě připravovala stejně jako bramborák. Tuřínové placky mají výbornou, aromatickou chuť. Tuřín sám o sobě má chuť velmi specifickou, lehce peprnou. Těžko se popisuje. Vznikl jako kříženec zelí a vodnice snad někdy v 17. století. Trochu voní i po křenu. Je fakt výborný. Navíc má jednu vlastnost, která na mé zahrádce je jednoznačně výhodou v konkurenčním boji různých plodin. Nežerou ji moji hlodavci. Zatímco mi téměř zlikvidovali úrodu červené a žluté řepy, tuřínu, který s nimi sdílel záhon, si ani nevšimli. Takže příští rok tuto zkušenost hodlám ověřit.

Tuřín patřil k tradičním plodinám a začíná se zase objevovat a pěstovat. Já jsem jej vůbec neznala. Až když jsem vymýšlela, co bych ještě zasela, narazila jsem na tuřín. Trochu jsem si o něm přečetla a rozhodla jsem se to s ním zkusit.

tuřínové placky

První, co jsem s tuřínem udělala, bylo, že jsem jednu nakrájenou bulvu přidala do hrnce k bramborám. Jako prostá příloha mi chutnal.

Pak jsem jej pekla v troubě jako hranolky. To by bylo taky dobré, ale musí se pohlídat, aby se moc neopekly, připečený tuřín hořkne.

Tuřínové placky jsou zatím jednoznačně nejlepší recept, který jsem stihla vyzkoušet. Připravovala jsem je jako přílohu a ve výsledku svou chutí předčily i běžný bramborák. Alespoň v této kombinaci a opečeným krůtím masem.

tuřínové placky

Potřebujete (pro 3 osoby):

  •  300 g najemno nastrouhaného oloupaného tuřínu
  •  1 vejce
  •  50 g anglické slaniny na kostičky
  •  4 vrchovaté PL hladké mouky
  •  1,5 dl mléka (množství můžete podle potřeby trochu upravit
  •  1 ČL sušené majoránky
  •  sůl, pepř

tuřínové placky

tuřínové placky

Všechny ingredience smíchejte v míse. Smažte na oleji na mírném ohni z obou stran dozlatova.

tuřínové placky

Krůtí prsa jsem připravila zcela jednoduše. Měla jsem asi 300 g, odhadem. Maso jsem okořenila směsí na drůbež s hrubou mořskou solí. To už je na vás, co dáte.

Vyhřejte troubu na 180 °C.

Pak rozpalte pánev, kterou můžete dát později do trouby. Dejte jen trochu tuku a maso na něm pěkně dozlatova opečte ze všech stran. Vše pak dejte do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut. Záleží i na tvaru svalu, pokud je buclatější, bude to spíš těch 20 minut. Po vyndání z trouby je třeba počkat aspoň 10 minut, než maso nakrájíte. Jinak vám z něj vyteče šťáva a bude sušší.

tuřínové placky

tuřínové placky

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..