hlavní jídlainspirace ze světak zakousnutísaláty a lehká jídlaze života

Tuňákový tatarák

zveřejněno uživatelem Zdena 7 února, 2018 0 komentářů

Určitě aspoň někdo z vás to bude mít stejně, ale já se můžu připravit před nakupováním, jak chci (většinou to nedělám tedy vůbec), promyslet si, co budu zhruba tak potřebovat, ale nakonec se často nechám strhnout něčím úplně jiným, a původní plány hodím za hlavu a pěkně se rozjedu. To byl přesně i tenhle případ. Večer nás čekal maturitní ples mladšího syna. Ne že bych šílela, co si vezmu na sebe, to teda vůbec. Ale věděla jsem, že se budu muset dát trochu do kupy. Mastná hlava a tak.., znáte to. Tyhle úpravy mi už ale něco času zaberou, není to jako dřív. Takže jsem si řekla, že to bude chtít něco malého a rychlého k večeři. Jenže pak jsem v chladícím boxu zahlídla tuňákový steak a bylo po něčem malém. Zkrátka jsem už věděla, že nic menšího než tuňákový tatarák to před takovou událostí být nemůže. Vůbec jsem neřešila, jakou verzi vyrobím, zkrátka jsem věděla, že doma něco vymyslím. Vymyslela. Neměla jsem po ruce nic exotického na variaci s oblíbeným koriandrem a třeba s avokádem. Připravila jsem proto tuňákový tatarák v tradičnějším kabátku a moc jsme si pochutnali. Ples se taky vydařil, děti přežily ve zdraví a o to jde především…

Potřebujete:

  • 100 g kvalitního čerstvého tuňáka na osobu, já jsem dělala pro 2 osoby, takže ostatní ingredience jsou na 200 g ryby
  • 1 PL dijonské hořčice
  • 2 – 3 PL kvalitního olivového oleje (extra panenského)
  • 1 PL dobré, nejlépe francouzské majolky. Tu u nás kupuji v Lidlu, když jsou francouzské dny. Jinak jednoznačně vede Benedicta z Francie, tam se ale bohužel nedostaneme, ani nemám nikoho, kdo by mi ji mohl občas dovézt.
  • šťávu z půlky limetky, pokud nemáte, tak z citrónu
  • 1 PL sekaných kapar
  • 1 PL nasekané hladkolisté petrželky, přidala jsem i trošku nasekaných listů z řapíkatého celeru (stále na záhoně, takže fresh and organic 🙂
  • sůl, pepř
  • trochu zeleného salátku jako příloha neuškodí
  • opečené bílé tousty (případně bezlepkové pečivo)

Jestli tohle jídlo není obyčejné, a to není, takže první podmínku plánované bazální večeře rozhodně nesplňuje, tak je ale rozhodně rychlé. Dalo by se říct, ideální fast food. Jediné, co potřebujete kromě ingrediencí, je ostrý nůž a prkýnko. Rybu nožem nasekejte na drobné kousky. Neházejte ji do robota, jinak z toho budete mít paštiku a tu tentokrát nechceme. Dejte maso do misky a přidejte vše ostatní. Pak vidličkou velmi citlivě promíchejte, spíše prohazujte.

Podávejte s tousty a salátkem, pokud můžete, tak s bílým vínem. Nás čekalo řízení auta, takže jsme si uvařili japonský zelený čaj a nemělo to celé chybu.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..