hlavní jídlas masem

Zapečené kuře s krémovou žampionovou omáčkou

zveřejněno uživatelem Zdena 26 dubna, 2018 0 komentářů

Vlastně nejde ani tak o kuře, jako o kuřecí porce a je jedno, jestli budete mít jen prsa nebo jen vykostěná stehna. Já jsem koupila na trhu půlku farmářského kuřete, tak jsem měla půlku prsíček a vykostila jsem na 2 menší porce stehno. Prsa jsem nechala vcelku. V lednici mi zbyly 2 malé krabičky krémových žampionů, tak jsem se rozhodla to spojit. Prsa už dlouho dělám jen tak, že je opeču na pánvi dozlatova a pak dám do horké trouby na 15 – 20 minut podle velikosti dopéct. Nikdy se mi nestalo, že by pak byla suchá. Rozhodla jsem se, že tuto úpravu trochu rozšířím o kombinaci s houbami a smetanovou omáčkou. Výsledek byl skvělý, moc jsme si pochutnali. Celá příprava na to, jak dobré jídlo máte, byla velmi jednoduchá. Výborné na tomhle receptu je, že se dá lehce uvařit i pro více lidí. Já jsem měla poměrně hodně hub na množství masa, ale houby tak tvořily na talíře vlastně další přílohu. Pokud dáte hub relativně málo, budou součástí omáčky.

Potřebujete (popíšu zde svoje množství jídla tedy 3 – 4 porce)

  •  kuřecí porce, já měla půlku hodně velkého kuřete, vážila přes 1,5 kila. Použila jsem prsa a vykostěné stehno, ze zbytku jsem uvařila vývar
  •  300 g malých žampionů, pokud budete vařit více porcí, přidejte
  •  1 střední cibuli
  •  5 – 6 stroužků česneku (teď už nemá takovou sílu, tak se nebojte)
  •  1 ČL sušeného tymiánu
  •  2 ČL hrubozrnné hořčice
  •  150 ml suchého bílého vína
  •  150 ml vývaru nebo vody, pokud nemáte. Mně se po plotně táhnul vývar z korpusu, tak jsem jej měla po ruce.
  •  kelímek šlehačky
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej

Nadrobno nakrájejte cibuli a česnek, žampiony na ¼.

Pokud můžete, pracujte rovnou s velkou pánví, kterou pak můžete dát péct do trouby. Tu si rozehřejte na 190 °C. Na olivovém oleji opečte předem osolené porce masa z obou stran.

Porce ze stehýnka budete mít po opečení téměř hotové, vyndejte je z pánve dříve a pokračujte v opékání prsíček. Chvíli jsem jim dala, aby byla pěkně zlatá na povrchu. Vevnitř ale samozřejmě zůstala syrová. Pokud budete dělat jen stehna či jen prsa stejné velikosti, pak budete opékat vše stejně dlouho. Opečené maso vyndejte na talíř a do pánve dejte cibuli, nechejte zesklovatět a přidejte česnek, spolu zvolna restujte, než začne obojí zlátnout. Potom přihoďte žampiony a tymián. Možná bude třeba přidat i trošku olivového oleje. Houby osolte a opepřete, pustí pak šťávu, tak ji nechejte vydusit a vydržte, houby se začnou lehce opékat, nalijte víno a šlehačku. Zamíchejte a dolijte vývar či vodu a přidejte hořčici. Podle potřeby dosolte.

Do bublající omáčky s houbami dejte zpět porce masa a nechejte chvíli vařit, maso se prohřeje.

Pak pánev dejte rovnou do horké trouby. Pokud máte jen stehenní řízky či malé porce prsíček, které byly už po opečení téměř hotové, pečte 15 minut. U větších prsou nechejte péct 20 minut.  Po vyndání z trouby nechejte chvíli odpočívat, než říznete do prsíček, vytekla by vám všechna šťáva.

Podávejte s rýží nebo těstovinami či pečivem.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..