hlavní jídlas masem

Hovězí závitky

zveřejněno uživatelem Zdena 10 listopadu, 2017 0 komentářů

Jak to tak u mne obvykle chodí, vyndám něco z mrazáku a vymýšlím, co dál. Tentokrát to byl balíček bio hovězího masa z Farmy u řeky Orlice. Nakoupila jsem si v létě různé kousky a něco mi ještě v zásobě zůstalo. Tentokrát jsem vyndala tzv. vrchní šál. Hledala jsem, co bych s ním provedla, když manžel prohlásil, že by si dal španěláky. No tak za to jsem byla vděčná, protože jsem měla po starostech. Ale na ptáčky jsem doma neměla párky, které se tam dávají. Jenže já je prakticky vůbec nekupuju, takže jsem vyrobila hovězí závitky jako možnou variaci na ptáčky. Maso bylo krásné, nakrájela jsem z něj asi 6 velkých plátků, Můžete si nechat nakrájet plátky u řezníka, oni je tihle hoši umí stejně nejlíp. Pak se dá říct, že už na tom nic není, jen budete potřebovat trochu šikovnosti, abyste hovězí závitky umotali.

Potřebujete (na moje množství 6 závitků po 200 g masa):

  •  plátky hovězího masa na závitky. Nakonec kolik jich budete mít, to je vlastně jedno, víceméně se dá říct, že vás limituje velikost papiňáku, ve kterém se budou dusit. Podle potřeby si upravte množství surovin.
  •  3 vajíčka, ty umíchejte na másle
  •  100 g kvalitní anglické slaniny nakrájené na kostičky nebo na plátky
  •  kyselé okurky
  •  kapary
  •  dijonskou hořčici
  •  sůl, pepř
  •  cibuli
  •  pár kuliček pepře
  •  kuličku nového koření
  •  olej nebo sádlo
  •  mouku na zaprášení omáčky nakonec
  •  vařenou rýži

Masové plátky dejte mezi 2 vrstvy potravinářské folie a vyklepejte asi na půl cm tloušťku. Až tak moc to nepřehánějte, ono to taky úplně všude nepůjde, podle toho, jak vám vyjde svalové vlákno. Plátky osolte a opepřete. Potřete hořčicí, dejte slaninu – buď plátky, nebo posypejte kostičkami. Na každý plátek nandejte pruh z míchaných vajec. Okurky nakrájejte na podélně na dílky a přidejte na závitek. Stejně tak trošku kapar.

Nakonec závitky srolujte a zavažte nití nebo použijte silikonové stahováky na ptáčky. Můžete je i spojit párátky či kuchařskými jehlami. To už je na vás, co máte po ruce.

Závitky opečte na pánvi dozlatova ze všech stran.

 

V papiňáku na troše sádla nebo oleje zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, na to vyrovnejte závitky a podlijte vývarem nebo vodou, aby byly tak akorát ponořené, asi půl centimetru pod hladinou. Přidejte koření. Přiveďte k varu a zavřete tlakový hrnec speciální poklicí a dejte na malý hořák na malý výkon. Vařte velmi mírně a pomalu. Během vaření by měl papiňák jen občas syknout. Doba varu je orientační, tak 1 ½ až 2 hodiny. Po dovaření vypněte plyn a nechejte hrnec chvíli stát. Pak opatrně nadzdvihněte trysku, aby pára nešla na vás a nechejte ji vyfičet. Pamatuju si, jak u nás doma mamka vždycky pod trysku toho starého klasického hliníkového papiňáku zapáčila vidličku a nechala ho pískat, dokud nebyl klid. Potom teprve hrnec otevřete.

Ptáčky opatrně vyndejte a omáčku podle potřeby zahustěte moukou rozmíchanou v troše studené vody. Zkuste nejdříve 1 PL mouky a povařte. Když to bude málo, trochu přidejte. Omáčku podle potřeby dosolte. Závitky osvoboďte od úvazu. Pokud budete mít hodně velké macíky, tak je naporcujte, ale potřebujete opravdu ostrý nůž, jinak se vám pod tlakem budou rozpadat.

Podávejte s rýží.

Hovězí závitky

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..