inspirace ze světak zakousnutíostatnísnídaněze života

Rajčatová pikantní omáčka na irský způsob

zveřejněno uživatelem Zdena 12 září, 2017 2 Komentáře

Pokud jste cestovali po Irsku, musela se vám dostat do ruky jejich nejoblíbenější pikantní omáčka Ballymaloe country relish. Podává se typicky k irské snídani, ale skvělá je i k hamburgeru, do sendvičů nebo k sýru, jak se píše na lahvičce. Je vážně vynikající, kořeněná, pikantní, jedinečná. Originální recept na omáčku vznikl ve 30 letech minulého století, když manželka farmáře Ivana Allena Myrtle musela zpracovávat ohromné množství rajčat z farmy, protože lidé je nekupovali, nebyli na rajčata totiž zvyklí. Průmyslově začala relish vyrábět jejich dcera v 90–tých letech minulého století a dnes už firmu Ballymaloe House vede vnučka Allenových. Ballymaloe country relish je zkrátka pojem. Vzhledem k tomu, že neustále likviduji úrodu rajčat, řekla jsem si, že bych něco v tomto duchu mohla zkusit. Začala jsem pátrat na internetu a našla jsem v podstatě jediný recept, který původně pochází od některé z členek klanu a podle bloggerky, u které jsem ho našla (zde), by měl být omáčce velmi podobný. Ještě jsem jej trochu upravila, když jsem si přečetla etiketu originální lahvičky, kterou jsme si z Irska přivezli. Bohužel jsme cestovali jen s příručním zavazadlem na lehko. Tím pádem jediná možnost byla nakoupit na letišti v Corku, odkud jsme letěli domů. Kdybych měla velký kufr, skončilo by v něm několik lahviček a měla bych zásobu. Musím říct, že rajčatová pikantní omáčka, kterou jsem podle receptu vyrobila, je opravdu moc dobrá. Když jsem srovnávala s originálem, není tedy úplně stejná. Ale to ani není cílem, originál je jen jeden a vždycky je tam pár těch tajných ingrediencí a postupů, které jej dělají originálním.

Potřebujete:

  •  1 kg zralých dobrých rajčat, když budou odrůdy vhodné na kečup, tím lépe.
  •  250 g jablek, nejlépe nakyslé, navinulé odrůdy. Já jsem použila odrůdu James Grieve, co jsem koupila na trhu
  •  250 g cibule (ne červené)
  •  225 ml vinného bílého octa
  •  175 g rozinek
  •  300 g cukru – tady bych ubrala, dejte nejdříve tak 200 – 250 g. Dosladit můžete nakonec, až budete dolaďovat chuť. Pokud totiž máte i rajčata relativně sladká, mohlo by toho být moc. Mně se originální omáčka zdála nepatrně méně sladká. Použila jsem hnědý cukr Demerara
  •  2 ČL soli
  •  1 ČL mletého nového koření
  •  ½ ČL mletého zázvoru
  •  ½ ČL mletého černého pepře
  •  ½ ČL cayennského koření
  •  1 ČL mletého muškátového oříšku
  •  2 ČL bílých hořčičných semínek
  •  1 malou skleničku rajského protlaku (140 g)

Hořčičná semínka a protlak jsem přidala do receptu sama na základě prostudování etikety. Myslím, že obojí, zejména protlak, ve výsledku hraje důležitou roli.

Rajčata rozkrojte, vymáčkněte semínka se šťávou a nakrájejte na ¼. Jablka neloupejte, jen nakrájejte na větší kousky, odstraňte jádřinec. Cibuli taky nakrájejte. Dejte do velkého hrnce a přidejte všechny ostatní ingredience.

Když jsem porovnávala chutě s originální omáčkou, říkala jsem si, že tam cítím trochu snad karamelové stopy. Pak mě napadlo, že by to mohla být pomalu a velmi jemně zkaramelizovaná cibule, která by chuť mohla ještě posunout. Tak to příště zkusím. Vlastně si sem tuhle poznámku dávám tak trochu pro sebe, protože za rok už bych si nemusela vzpomenout :-).

Přiveďte všechno za stálého občasného zamíchání k varu, když to v hrnci už bublá, stáhněte oheň na minimum a nechejte probublávat hodinu, případně i trochu déle.

Občas zamíchejte, ale když to jen mírně bublá, tak se mi vůbec nic nepřipalovalo. Je dobré mít hrnec se silným dnem nebo litinový hrnec. Obsah se postupně rozvaří a omáčka zhoustne a ztmavne. Na rozdíl od autorky receptu, podle kterého jsem postupovala, jsem chtěla mít omáčku hladkou jako kečup. Takže jsem ji pořádně, po částech rozmixovala tyčovým mixérem a propasírovala do jiného hrnce přes jemné síto. Pokud nechcete mixovat, chcete nechat omáčku hrubou, strukturovanou, plňte do sklenic rovnou a dále postupujte stejně.

Pak jsem vše ještě krátce povařila, abych plnila sklenice horkou omáčkou. Sklenice jsme vyndala z trouby, kde se sterilizovaly při 130 stupních asi 20 minut. Naplnila jsem je a zavřela vyvařenými víčky. Rozhodla jsem se omáčku dát do malých marmeládových skleniček, přeci jen se nejí ve velkém a tak je malé riziko, že zkazí nedojedený zbytek uložený v lednici.

Dejte ještě do trouby vyhřáté po sklenicích asi na 15 – 20 minut.

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Lasagne s dýní, cizrnou a ricottou - Spicy Crumbs 12 března, 2018 at 6:00 am

[…] máte. Já mám svoji variaci irské skvělé omáčky Ballymaloe  country relish – recept zde, letos si musím vyrobit větší […]

Reply
Zapečené krémové těstoviny - Spicy Crumbs 28 března, 2018 at 6:02 am

[…] nám slouží jako koření. Já jsem použila svoji irskou rajčatovou omáčku podle receptu zde, která je vážně skvělá. Když nemám možnost použít originální Ballymaloe omáčku, tak […]

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..