Letos to u nás s dýněmi nebylo kdovíjak slavné. Přeci jen sucho udělalo své. No ale něco málo se urodilo. Podařily se mi 2 velké kousky King acorn dýně, kterou jsem letos pěstovala poprvé. A právě jedna z nich se mi začala na povrchu kazit. Přišel tedy její čas a bylo potřeba vymyslet, co s ní. Ne že by dýňové muffiny vyřešily problém obrovské dýně. Ale protože jsou výborné, recept na ně sem dávám, třeba se vám bude hodit. Celou dýni jsem rozkrájela na plech, to byl teda nadlidský výkon a jeden si koleduje o ránu dýňovku. Myslím, že řezná poranění způsobená zdoláváním dýni musí patřit k poměrně častým úrazům. Všechno jsem pak dala na 2 plechy na horký vzduch při 170 °C pekla půl hodiny. Po vychladnutí jsem lžící seškrábla dužninu od slupky do mísy, vše pak rozmixovala a propasírovala přes síto a měla plnou mísu slaďoučké přesnídávky. Pyré je naprosto luxusní už samo o sobě a určitě se skvěle hodí hlavně na sladké recepty. Byly muffiny, pumpkin latte, roláda a pořád ještě dost zbývá. Dýně je zkrátka optimální plodina pro potravinovou soběstačnost.
Potřebujete:
- 1 hrnek celozrnné jemné mouky
- 3/4 hrnku mandlové mouky
- ½ hrnku hnědého cukru nebo lépe sušené třtinové šťávy, má výbornou chuť, tak těsto nejen osladí, ale i přidá něco navíc
- ½ ČL jedlé sody
- 1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- ½ ČL soli
- 50 g sekaných sušených brusinek
- 1 ½ ČL dýňového koření (směs 2 PL mleté skořice, 1 ČL ml. zázvoru a po ½ ČL mletého nového koření, muškátového oříšku a hřebíčku)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1/3 hrnku podmáslí
- drobenku z ovesných vloček – ¼ hrnku celozrnné jemné mouky, ¼ hrnku ovesných vloček, ¼ hrnku hnědého cukru, 50 g másla, ¼ ČL mleté skořice
Postup je velice jednoduchý, v jedné misce si připravte všechny suché ingredience, v druhé ty mokré. Pak obsah obou misek smíchejte. Vznikne vám poměrně řídké těsto. Já jsem plnila silikonové formičky a dělala jsem muffinky menší, měla jsem jich asi 16. Posypte bábovičky drobenkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 30 minut podle velikosti muffinů, ke konci hlídejte a podle potřeby můžete péct i trochu déle. Pokud si nejste jistí, otestujte muffiny špejlí. Po upečení osobně muffiny ze silikonových formiček vyndavám co nejdříve, jakmile to moje azbestové ruce zvládnou, muffiny by jinak zvlhly.