k zakousnutísladká jídla a dezertysnídaně

Mangová pěna

zveřejněno uživatelem Zdena 4 prosince, 2017 0 komentářů

Pokud se vám náhodou povede ukořistit zralé, sladké mango, tak dejte tomuhle dezertu šanci. Nemáte zrovna chuť na smoothie a mango s lepivou rýží (což je luxusní dezert, ale dát do kupy optimální ingredience, nebydlíte – li v Praze, není úplně nejsnadnější), pak mangová pěna je přesně dobrůtka pro vás. Dezert je velmi snadný, zvládne jej úplně každý. Je to lahodná, jemná záležitost. Neříkám, že zrovna dietní. Ale na druhou stranu, pokud si nedáte druhou mističku těsně před spaním, jako jsme se spustili my, tak ani moc hřešit nebudete. Mně se povedlo koupit balení po 2 plodech, takže jsem je spotřebovala oba, ale i jedno mango by vám stačilo. Jen byste si nenechali trochu ovoce na ozdobení pohárku. Je ale třeba, aby mango bylo opravdu dost zralé. Kdyžtak jej nechte doma ještě na míse při pokojové teplotě dojít pár dní. Ale hlídejte, ať to nepřeženete a nezačne se vám kazit. Moje mangová pěna bude tedy ze 2 plodů. Měla jsem 6 mističek po asi 150 ml pěny.

Potřebujete:

  •  2 zralá manga
  •  1 balení cream cheese 200 g
  •  200 nebo 250 ml šlehačky,
  •  2 plátky želatiny nebo 1 ČL práškové. Želatina myslím není úplně nezbytná, ale pěnu trochu zpevní, takže je to pořád jen měkká pěna, ale pěkně drží. Pokud nemáte želatinu po ruce, myslím, že můžete klidně použít ztužovač šlehačky (bio). Poslouží stejně.
  •  moučkový cukr. Použila jsem moučkový hnědý třtinový cukr, ale klidně dejte obyč. Trochu oříšek je, kolik. Záleží to na tom, jak sladké bude vaše mango. Já měla štěstí, plody byly opravdu sladké dost. Dala jsem asi 3 vrchovaté ČL cukru do rozmixovaného manga, ale pak jsem ještě asi 2 ČL doslazovala po přidání ostatních ingrediencí. Dezert musí být sladký, aby vynikla skvělá chuť manga, buďte jen opatrní, ať to nepřešvihnete. Musíte zkrátka ochutnávat a ladit.
  •  2 ČL limetkové šťávy
  •  špetku nastrouhané limetkové kůry. Pořádně ji omyjte. Běžně se neošetřené limetky koupit nedají, tak se nedá nic dělat. Limetka se s mangem krásně doplňuje a sáhla jsem raději po ní, než po citrónu.

Mango rozkrojte podél pecky, vyndejte dužninu do nádoby pro tyčový mixér. Když budete mít 2 plody jako já, nechejte si půlku jednoho na zdobení. Zbytek rozmixujte. Zralé mango vám dá úplně hladký krém bez vláken. Pokud byste tam nějaká měli, propasírujte krém přes cedník. Zamíchejte s cukrem a limetkovou šťávou. V míse umixujte cream cheese dohladka. Do sýru vmíchejte mangové pyré a limetkovou kůry.

Želatinu si připravte podle návodu na obalu. Přidejte želatinu do mangového krému.

Nakonec ušlehejte pevnější šlehačku, pokud jste nepoužili želatinu, podle návodu do ní vešlehejte ztužovač. Vmíchejte opatrně do krému. Podle potřeby doslaďte nebo přidejte trošku limetkové šťávy.

Naplňte mističky, přikryjte je a nechejte vychladit v lednici. Zdobte nakrájeným mangem, můžete sypnout trošku kůry nebo nakrájený lístek máty nebo meduňky, pokud ještě na zahradě nějaký najdete.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..