Jde vlastně variaci na Baba Ganoush, tradiční předkrm kuchyně Blízkého východu. A je to ohromná dobrota, jejímž základem jsou řádně upečené lilky. Moje verze není úplně přesná, je to v lehké úpravě. Nemám totiž moc ráda tahini, neboli sezamovou pastu. Zkrátka mi v jídle nechutná, vnáší tam trochu hořkosti a pro mne pachuť, která mi nejede. V jedné restauraci jsem ale ochutnala lilkový dip s jogurtem a to jsem se rozhodla taky vyzkoušet. Dip z pečeného lilku s přidaným jogurtem je celkově trochu jemnější, odlehčená verze známého příbuzného.
Lilky se mohou péct celé, ale já jsem pekla půlené, inspirovala jsem se u Jamieho Olivera a jeho postup mi naprosto vyhovuje. Lilky jsem měla ze zahrádky. Loni jsem vypěstovala asi 2 kuličky velikosti menší mandarinky. Letos jsem se trochu vyzbrojila, záhon jsem zjara pocukrovala sušenými slepičáky a o lilky jsem se řádně starala, zalívala jsem a občas přihnojila kostivalovou jíchou. A světe div se, nakonec i já beznadějný zahradník optimista jsem měla velmi slušnou úrodu.
Potřebujete (na polívkovou misku dipu):
- lilky, buď 2 střední, nebo 4 menší
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatou ČL drceného římského kmínu
- ½ ČL pálivé papriky
- šťávu z půlky až celého citrónu, podle chuti
- olivový olej
- asi ½ ČL sladké uzené papriky
- hrst sekané zelené petrželky
- 2 – 4 PL jogurtu řeckého typu podle chuti
- pokud byste chtěli klasiku, tak dejte 2 – 3 PL tahini a vynechejte jogurt nebo jej použijte, je to na vás.
- sůl dle chuti, jen opatrně
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Lilky rozkrojte a z vnitřní strany nožem nařežte mřížku a prokrájejte dužninu, ale neprořízněte slupku.
Pak na každou půlku na řeznou plochu dejte olivový olej, já jsem použila u každé půlky asi 1 ČL, pokud máte větší lilky, dejte více. Olej rozetřete po řezu a do zářezů mřížky. Zatím nesolte, dejte lilky na plech slupkou dolů a pečte v troubě asi 45 minut do úplného změknutí a opečení. Já jsem tentokrát ušetřila čas. V troubě jsem měla dané plechy s rajčaty na upečení a následnou přípravu omáčky z pečených rajčat. Pekla jsem na 3D horký vzduch, plech dole, plech nahoře. Takže jsem tam svoje lilky šoupla na malém pekáčku pěkně doprostřed a pekla je při jednom s rajčaty. Upečené lilky vyndejte z trouby a nechejte vychladnout.
Po vychladnutí je lžící vydlabejte, obsah dejte do misky, slupku vyhoďte.
Přidejte ostatní ingredience – koření kromě sladké papriky, citrónovou šťávu, asi 2 PL olivového oleje, citrón. Vše vášnivě rozmíchejte na poměrně hladký dip. Dosolte, ale jen jemně, lilek po upečení sám o sobě má bohatou chuť a se vším dohromady zjistíte, že ani není třeba hotový dip moc solit. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku a podle chuti jogurt. Na talíři posypte sladkou paprikou a zakápněte olivovým olejem.
Podávejte třeba s pita chlebem nebo jinými plackami. Já, když nemám čas, tak nakrájím na dílky tortilly a jde to taky.