Tenhle dezert jsem před lety čas od času dělávala. Při zkoušení nových věcí se na něj tak nějak pozapomnělo. Až teď přišla jeho chvíle, manžel kroužil po domě a evidentně ho honila mlsná. Nebyli jsme o víkendu doma, takže ani nebyl v zásobě žádný koláč. Dotaz byl směřován na něco teplého, třeba horkou čokoládu. Takže bylo jasné, že je třeba oprášit starý recept. Jako většina mých oblíbených receptů je i tenhle moučník geniálně jednoduchý.
Z dávky zde uvedené naplníte 4 zapékací mističky o průměru asi 6 cm, ale doporučuji použít i menší a udělat jich 6, lépe se vyrovnáte s konzumací 🙂
Potřebujete:
- 125 g tmavé 70 % kvalitní čokolády
- 125 g másla
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- špetku soli
- 3 PL hladké mouky
Formičky vymažte a vysypte moukou.
Troubu rozpalte na 200 °C.
Máslo s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni nebo jako já v mikrovlnce na 600 W 1 minutu, to se rozpustí máslo.
Pak promíchejte a dejte ještě na 1 minutu. Už bude vše tekuté, jen směs promíchejte metličkou. V robotu ušlehejte vejce s cukrem do světlé, hutnější pěny. Opatrně promíchejte s moukou se solí. Nakonec vlívejte čokoládovou směs a obracejte v míse, až se obě směsi spojí.
Naplňte do formiček a dejte do trouby.
Nastavte čas na 14 minut.
To by byla ideální doba na vyndání. Mně se ale zdála upečená krustička moc tenká, tak jsem ještě 3 minuty přidala. Býval by původní čas stačil, uvnitř by bylo více opravdu tekutého obsahu.
Po upečení mističky vyklopte na talířek, můžete ozdobit ovocem nebo šlehačkou. Podávat se dá i se zmrzlinou nebo jen pocukrovat z čistě estetických důvodů.
Tenhle dezert si musíte užít, ponořit se do té lahody a vypnout úplně mozek. Zapomeňte, z čeho je připravený, nepočítejte kalorie, žijte s čokoládou na jazyku.
2 Komentáře
Přeji pěkný večer. Nevím, nikdy nikam nepíšu komentáře, ale Vám se mi chce napsat, že máte moc krásný blog. Takový skutečně osobitý a laskavý..dokonce jste mě inspirovala, což není, při vší skromnosti, úplně snadné..už něco pamatuji a něco už jsem v životě ochutnala a uvařila 🙂 .přeji Vám, ať se Vám daří..
Dobrý večer Katko, moc vám děkuji za váš komentář. Udělala jste mi velikou radost a děkuji za zpětnou vazbu. Jsem moc ráda, že se vám blog líbí. Vaření a psaní mě moc baví, jediné s čím bojuji, je čas :-). Někdy je to opravdu fuška. Budu moc ráda, když budete mít chuť nějaký recept vyzkoušet. Mějte se krásně a díky, že jste si udělala chvilku a napsala mi, je to pro mě odměna i motivace. Zdravím vás, užijte si léto. Zdena