bez masahlavní jídlaze života

Lasagne s dýní, cizrnou a ricottou

zveřejněno uživatelem Zdena 12 března, 2018 0 komentářů

Mám ještě stále na parapetu slušnou zásobu dýní, tak vymýšlím, co s tím. Tentokrát jsem vzala speciální odrůdu vyšlechtěnou americkou pěstitelkou a  zahradnickou spisovatelkou Carol Deppe, permasemínka jsem si objednala loni zde. O odrůdě Sweet meat Oregon homestead si tam můžete přečíst. Já jsem z ní nadšená. Je to skutečně hodně masitá dýně, která má pevnou, velmi jemnou, delikátní a sladkou dužninu. Letos ji určitě vysadím znovu. Nezapomeňte, že dýňová semínka z vaší úrody, zejména pokud pěstujete více druhů, je velmi rizikové použít v příští sezóně. Dýně jsou opravdu hodně promiskuitní a je velmi pravděpodobné, že ze semínek vypěstujete něco úplně jiného, než jste původně měli (vlastní zkušenost, nebylo to ale vůbec k jídlu). Jsou způsoby, jak květy ochránit a ručně opylovat ze stejné odrůdy, ale to je vyšší dívčí. Ve skvělé knížce od Carol Deppe Nezdolný zahradník, je návod krásně popsaný, ale sama jsem proces ještě nezkoušela. V sezóně je to mimo moje časové možnosti, ale na wishlist jsem tuhle vychytávku zařadila. Jinak jsem ale ráda, že vůbec stíhám ostatní práce. Takže právě tuhle báječnou dýni jsem upekla a část pyré pak použila na lasagne s dýní, cizrnou a ricottou.

Z jiných dýní bych nejspíš doporučila třeba muškátovou, která má taky jemnou, voňavou dužninu. Musím říct, že dříve jsem v podstatě používala jen Hokkaido, ale po ochutnání jiných odrůd musím říct, že to není hvězda první velikosti, pokud se chuti a aroma týká. Letos mám ještě uchystaná další různá semínka, tak se na nové objevování moc těším.

Lasagne s dýní, cizrnou a ricottou jsou skutečně delikátní jemné jídlo, které nám moc chutnalo. Syn, jehož první dotaz k pokrmu obvykle je, jestli je tam maso, chvíli přežvykoval. Když jsem se ho zeptala, co se děje, tak mi řekl, že přemýšlí, jestli je to sladké nebo slané jídlo a že mu to chutná. Jemná chuť dýně (samozřejmě jsem pak pyré při přípravě do lasagní osolila) spolu s ricottou a sýrem parmazánového typu spolu krásně ladí a všechno se doslova harmonicky doplňuje.

Výroba dýňového pyré je velmi jednoduchá. já osobně mám nejradši pyré z pečené dýně. Jednoduše dýni naporcujete, nemusíte loupat. Nechejte ji upéct v troubě při 180 °C asi 30 minut. Pro přípravu pyré dýni ničím nesypu, nesolím, nemastím. Jen upeču tak, jak je. Můžete pak takové pyré použít do slaných i sladkých jídel.

Po upečení nechejte chvíli zchladnout a lžící vyberte dužninu, kterou jen rozmixujte tyčovým mixérem.

Potřebujete (na pekáček cca 25 x 25 cm, výška 6 cm):

  • lasagne, nebudete jich potřebovat moc. Nepředvařujte, používají se tvrdé nevařené, změknou při pečení v troubě

Na dýňovou vrstvu:

  •  2 hrnky dýňového pyré
  •  1 cibuli
  •  2 stroužky česneku
  •  2 PL olivového oleje
  •  ½ ČL římského kmínu
  •  1 PL lahůdkového droždí
  •  1 sklenici nebo plechovku sterilované cizrny
  •  2 PL sekané petrželky (můžete vynechat, pokud nemáte, já mám pytlík v mrazáku, tak jsem ji použila)
  •  1 ČL sušené šalvěje, tu dejte, jen pokud nemáte petrželku, zkrátka jedno nebo druhé.
  • ½ kelímku zakysané smetany

Na ricottovou vrstvu:

  •  500 g ricotty
  •  1 hrnek strouhaného tvrdého sýru Gran Moravia nebo Grana Padano či Parmazánu, zkrátka tento typ sýru
  •  strouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  špetku muškátového oříšku
  •  jedno velké vejce
  •  sůl, pepř
  •  skleničku chutné rajčatové omáčky, pokud máte. Já mám svoji variaci irské skvělé omáčky Ballymaloe  country relish – recept zde, letos si musím vyrobit větší dávku
  •  mozzarellu na posypání

Rozehřejte troubu na 180 °C.

Na pánvi na olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte česnek a okapanou cizrnu. Pak vmíchejte dýňové pyré, osolte, opepřete, zamíchejte lahůdkové droždí, petrželku a zakysanou smetanu. Osolte a opepřete podle chuti.

V misce připravte ricottovou náplň, zkrátka smíchejte všechny ingredience a dochuťte.

Pekáček vytřete olejem a vysypte strouhankou nebo moukou, já jsem použila jemnou polentu.

Na dno dejte dýňovou vrstvu, na ni rozložte lasagne, pak ricottovou vrstvu  a na ni trochu rajčatové omáčky a takhle mi to vyšlo ještě jednou, tj. obě vrstvy celkem 2x.

Navrch nadrobte mozzarellu.

Celý pekáček zakryjte alobalem tak, aby se nedotýkal náplně a dejte péct do vyhřáté trouby na hodinu. Potom vyndejte, opatrně sundejte alobal. Pozor na páru, je to mrcha, ať si nespálíte ruce nebo obličej. Dejte ještě do trouby na 10 minut zezlátnout.

Po upečení nechejte chvíli chladnout, lépe pak budou vrstvy držet pohromadě.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..