hlavní jídlas masem

Pomalu pečené jehněčí

zveřejněno uživatelem Zdena 16 dubna, 2017 0 komentářů
Ať už se rozhodnete pro pečené jehněčí k jakékoli příležitosti, tímhle receptem nemůžete nic pokazit. Navíc je to jakýsi základ a vy si můžete podle libosti a chuti změnit koření, můžete přidat víno. Jehněčí bude ale výborné už v této úpravě.
Co k masu budete podávat jako přílohu je také na vás, může být bramborová kaše nebo nočky, případně špecle nebo těstoviny, ideálně domácí. Výborné je jako s další přílohou s dušenou mrkví a fazolkami nebo hráškem, ale můžete jej podávat i se špenátem. Nebojte se ničeho. Maso je po dlouhém pečení křehoučké (to ovšem jehněčí bývá i tak), rozpečou se všechny tuhé vazivové struktury, takže nebudete nic žvýkat, s ničím bojovat.
Je to velmi prosté. Kýtu nechejte nejdříve ležet při pokojové teplotě aspoň hodinu, ať není maso ledové.
Rozehřejte troubu na 150 °C.
Z kýty ořezejte tuk a odblaňte, co půjde. Pak si v malé mističky dejte asi 4 PL olivového oleje a nastrouhejte do něj 4 stroužky česneku. Rozmíchejte a směsí potřete maso. Potom jej osolte ze všech stran a posypte celkem asi 1 PL sušeného rozmarýnu.
Jehněčí kýta
Dejte maso do pekáče, podlijte vodou, aby na dně pekáče byl necelý 1 cm.
Jehněčí kýta
Přiklopte pokličkou a dejte péct na 4 hodiny. Prakticky si masa nemusíte vůbec všímat, ale můžete během poslední hodiny párkrát do trouby nakouknout a přes kýtu přelít trochu výpeku. Peče se celou dobu přiklopené, maso bude krásně zlaté a voňavé a v pekáči bude šťáva s tukem.
Jehněčí kýta
Když pak porcuji, tak nakrájené plátky do výpeku na chvíli ponořím, ještě se tím zvýrazní chuť.
Jehněčí kýta
A je to, nic víc na tom není. Pak už jen přidat přílohy dle vaší volby a máte výborné sváteční jídlo.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..