bez masainspirace ze světak zakousnutíostatní

Muhammara

zveřejněno uživatelem Zdena 2 září, 2016 0 komentářů

Muhammara je papriková pasta s mletými vlašskými ořechy. Je součástí syrské kuchyně a podle wikipedie pochází z Aleppa. Já jsem ji poprvé ochutnala v restauraci a od té doby ještě několikrát. Nemůžu se jí nabažit, podobně jako hummus z cizrny je i muhammara pasta těžce návyková. Vynikající právě jako předkrm, ale pokud sestavujete orientální jídelníček pro hosty, může se pak přijídat i k ostatním pokrmům. Chuťově je naprosto nedostižná. Nevím, jak přesně ji připravují v restauraci (nejspíš dosti tradičně), ale hledala jsem a hledala, až jsem několik receptů našla. Zvolila jsem z důvodů časové tísně ten nejrychlejší, tedy s využitím pečených paprik sterilovaných. Jinak se papriky pečou před přípravou.

Jediné úskalí této přípravy ze sterilovaných paprik je, že jsou papriky již okyselené, je tedy dobré pastu okyselit méně a případně pak přidat podle chuti. To jsem si nějak neuvědomila, takže pasta byla trošku kyselejší než v restauraci. Ale to jsem věděla já, protože jsem věděla, jak má chutnat. Pasta všem ostatním moc chutnala. Takže okyselujte postupně.

V receptu má kyselou chuť dodat melasa ze šťávy z granátových jablek, někdy se nazývá sirupem. Tu nemám, ale nahrazují ji balsamico octem, což jsem udělala i já.

Potřebujete:

  •  1 velkou sklenici sterilovaných pečených paprik (cca 5 kusů)
  •  1 hrnek vlašských ořechů
  •  1/3 hrnku strouhanky, ideálně panko (zde), nebo strouhanky z bílého toustového chleba, můžete jej nasekat v robotu, je lepší, když nebude úplně najemno
  • 2 stroužky česneku
  •  1 ČL mleté papriky, pokud máte uzenou, dejte ji
  •  ½ ČL chilli nebo podle chuti, méně i více
  •  2 ČL balsamico octa nebo melasy z granátových jablek, začněte menším množstvím a upravte podle chuti
  •  1 ČL mletého římského kmínu ( není uvedeno ve všech receptech, takže podle chuti)
  •  sůl, pepř dle chuti

A co teď. Dejte všechny ingredience do robotu a rozmixujte na kaši :-).

Je toho dost, ale nebojte se, že byste to nezvládli sníst. Můžete uchovat v lednici asi 3 dny. Někdo i zmrazil zbytek, co jsem se dočetla. Ale to jsem zatím neměla možnost vyzkoušet.

V restauraci k předkrmům podávají tenké placky, doma je nahrazuji pšeničnými tortilla plackami nakrájenými na dílky a v pohodě obstojí.

muhammara

muhammara

muhammara

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..