inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Hruškový koláč

zveřejněno uživatelem Zdena 30 října, 2017 0 komentářů

Tento hruškový koláč je velmi lahodná variace na jablkový koláč v toskánském duchu. V těstu je poměrně málo mouky a tak je tahle dobrota tak trochu na pomezí nákypu a koláče. Nejlepší je ještě teplý, ale po upečení je třeba jej nechat trochu zchladnout, jinak byste se spálili a koláč by se vám navíc rozpadal. Jak jsem psala, tradičně se připravuje z jablek a ten je taky luxusní. Můžete podávat se šlehačkou a javorovým nebo čokoládovým sirupem, případně s vanilkovou zmrzlinou, ale je skvělý i sám o sobě.

Potřebujete (na kulatou formu 30 cm):

  •  2 velké nebo 4 střední hrušky, pokud byste pekli z jablek, tak vezměte 4 střední
  •  2 velká vejce
  •  150 g cukru (dávám Demeraru)
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  2 ČL citrónové šťávy
  •  1 ČL strouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu
  •  ½ ČL skořice
  •  1 hrnek hladké mouky
  •  2 ČL prášku do pečiva
  •  špetku soli
  •  ½ hrnku mléka (myslím, že by se dalo s úspěchem nahradit podmáslím)
  •  100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje

Rozehřejte troubu na 190° C.

V misce smíchejte všechny suché ingredience.

Hrušky, pokud nemají hodně tuhou slupku, nemusíte ani loupat, jablka ano. Potom plod podélně rozpulte a vydlabejte špičkou nože jádřince. Položte řeznou plochou půlku plodu na prkýnko a nakrájejte na tenké plátky od hlavy k patě. Budete mít ve výsledku tenké půlměsíce.

V robotu ušlehejte vajíčka s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Potom opatrně ručně vpracujte střídavě mouku s mlékem, ne razantně, ať vám pěna úplně nespadne. Nakonec opět opatrně vmíchejte máslo nebo olej. Vznikne vám poměrně tekuté těsto, skoro jako na lívance. Do mísy s těstem dejte plátky ovoce a zase velmi opatrně promíchejte. Pak vše nalijte do dortové formy vyložené pečícím papírem a povrch volně uhlaďte.

Pečte ve vyhřáté troubě 45 – 50 minut. Ke konci hlídejte, Jestli se vám nepřipéká povrch, ten by měl být zlatý až karamelový, to je vše v pořádku.

Vyzkoušejte špejlí, zda máte upečeno. Pokud ano, vyndejte koláč z trouby a nechejte téměř vychladnout. Pokud si pak budete koláč dávat později nebo druhý den, můžete jej nechat 5 minut v troubě ohřát.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..