bez masahlavní jídlainspirace ze světa

Rychlé cuketové thajské curry

zveřejněno uživatelem Zdena 25 července, 2015 0 komentářů
Thajské curry je velmi jednoduché na přípravu, zejména díky tomu, že hlavním nositelem chuti je voňavá kari pasta, které existuje mnoho druhů. Ale v podstatě je jedno, kterou do tohoto receptu použijete. Pokud máte doma, dejte, co je na skladě. Pokud byste pastu kupovali, doporučuji pro začátek, pokud bude na výběr, sáhnout po méně pálivé, i tak to bude dost.

Potřebujete:
  •  2 menší cukety
  •  2 mrkve
  •  2 velké nebo odpovídající počet malých cibulí
  •  2 – 3 stroužky česneku
  •  3 – 4 cm zázvoru
  •  curry pastu asi 2 ČL
  •  2 lžíce ghí, přepuštěného másla, pokud nemáte, dejte olej
  •  1 malá konzerva kokosového mléka
  •  1 – 2 ČL limetové nebo citrónové šťávy, pokud nemáte limetu. Ta je však pro své aroma vhodnější.
  •  1 PL hnědého nebo palmového cukru
  •  pár lístků asijské bazalky. Sháněla jsem urputně indickou posvátnou bazalku Thulsi, ale semínka neměli, asi neklíčila. Objednala jsem si sazenici, která mi přišla v dobrém stavu, ale nepřežila. Pak jsem sehnala v Hornbachu indonéskou bazalku, nevím, jestli je stejná jako thajská bazalka. Ale voní trochu jinak než naše, exotičtěji, tak používám tu. Myslím ale, že můžete přihodit i naši bazalku.
  •  kostka uzeného tofu
  •  hrst zeleného koriandru

Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. Mrkev na kostičky a cuketu podélně rozkrojte a nakrájejte na asi 1 cm silné dílky.

Rozpalte pánev, dejte tuk a opečte cibuli s česnekem, jak začne zlátnout, přidejte mrkev a opékejte.
Pak přidejte curry pastu, opékejte, nechte rozvonět. Vhoďte cuketu a pokračujte v opékání.
Je třeba míchat, nechte spíš silnější plamen (my plynaři, ostatní musí regulovat, jak jsou zvyklí). Osolte. Cuketa pustí šťávu. Přidejte kokosové mléko, lehce stáhněte plamen. Přikryjte a chvíli duste, aby cuketa nebyla syrová, ale nechceme ji ani rozvařit na kaši, tak hlídejte, jde to celkem rychle.
Odkryjte, nechte trochu vyvařit přebytečnou tekutinu, šťáva se zahustí. Přidejte cukr, limetovou šťávu, podle potřeby dosolte. Vhoďte nasekané koriandrové lístky (trochu si nechte na zdobení) a bazalku.
Tofu nakrájejte na kousky a opečte na pánvičce dozlatova.

Podávejte s nudlemi nebo rýží, na kari nasypte tofu a koriandr.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..