inspirace ze světanápojeostatnísnídaně

Dýňové caffè latte

zveřejněno uživatelem Zdena 19 listopadu, 2016 0 komentářů

Nechytejte mě úplně za slovo, protože nejde tak ani o to, jestli se vám povede úplně přesně postupovat podle zajetých pravidel pro přípravu té které kávy. Tady jde o chuť a zábavu. Už jsem psala, že kavárny Starbucks máme spojené s prvními výlety do Evropy a Ameriky, kdy jsme byli naprosto ohromeni vším v tom velkém světě. Podobných podniků je teď více, a to už i u nás. Pumpkin spice latte je jeden z kávových drinků, které neodmyslitelně patří k podzimní a zimní sezóně. Jinou hvězdou je například Eggnog latte, na který třeba taky někdy dojde, uvidíme. Tohle pití vám spolehlivě nahradí lehký oběd, takže pokud si jej budete dávat na cestách, rozhodně už nemusíte plánovat, kde se pak najíte. Buďte si jistí, že už se do vás víc nevejde. Není ovšem nic těžkého si dýňové caffè latte připravit i doma a pochutnáte si úplně stejně. Takže pokud připravujete dýňové pyré na další použití v kuchyni, nezapomeňte si dát trochu stranou na přípravu tohoto podzimního superkafe.

dýňové caffè latte

Potřebujete (na cca 3 – 4 dýňová caffè latte do velkých kelímků):

  •  1/4- 1/3 hrnku dýňového pyré
  •  po 1/4 ČL mleté skořice, muškátového oříšku, kardamomu a hřebíčku
  •  1 ČL hnědého cukru na 1 kávu
  •  1 – 2 espresso na 1 dýňové caffè latte, záleží na tom, jak silnou kávu máte rádi
  •  1/2 – 3/4 hrnku mléka na 1 dávku
  •  skořice na zdobení
  •  případně ušlehaná šlehačka na zdobení a nějaký ten sirup na ozdobu

Postup je velmi jednoduchý a je možné jej upravit podle vašich možností, podle toho, co je pro vás nejsnadněji dostupné. Pokud nemáte stroj na espresso, nic se neděje, můžete si připravit silnější překapávanou kávu. S naším českým tureckým kafem, proti kterému osobně nic nemám a po období několika let ofrňování nad ním jej pravidelně s velkou chutí piji v práci, tak s tím by asi byl trochu problém s logrem. Do toho bych asi nešla. Pokud pijete a chutná vám instantní káva, tak si ji tam klidně dejte, já ho ráda nemám, ale tady jde opravdu o dýňové tělo, kdo má rád jakou kávu, to je na každém z vás. Ale nejlepší bude rozhodně espresso nebo překapávaná káva.

Do dýňového pyré zamíchejte všechno mleté koření.

Do vysoké sklenice, hrnku či kelímku na kávu dejte 3 ČL ochuceného pyré. Pak k němu nalijte espresso nebo kávu dle vaší volby, ale nesmí toho být celý hrnek, musíte si kávu udělat silnější, objem by měl odpovídat espressu či dvěma.

Přidejte cukr a promíchejte s kávou a pyré na dně sklenice.

Pokud máte napěňovač mléka, bude vše velmi jednoduché. Napěňte si asi půl až ¾ hrnku mléka. Napěňovač mléko i zahřeje. Opatrně nalijte po stěně sklenice mléko do hrnku, steče pod kávovo – dýňovou směs. Pěnu při nalívání zadržujte v napěňovači. Dejte ji pak navrch na kávu. Pokud máte pěny málo, připěňte si ještě trochu mléka a dejte navrch. Posypte lehce skořicí.

Pokud napěňovač nemáte, nezoufejte, ohřejte si odpovídající objem mléka a nalijte jej do sklenice či hrnku ke kávě s pyré. Navrch pak dejte ušlehanou šlehačku a posypte skořicí. Můžete zakápnout slanou karamelovou omáčkou nebo jen karamelem či javorovým sirupem.

dýňové caffè latte

Abych to shrnula, když si nápoj připravujete do hrnku, tak se vlastně nic nestane, jestli se vám všechno pomíchá už při přípravě. Nebude to vidět a v první řadě děláte radost sobě či blízkým. Před konzumací kávu tak jako tak zamícháte. V každém případě si pochutnáte.

dýňové caffè latte

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..