bez masak zakousnutísaláty a lehká jídla

Cuketové hranolky z trouby

zveřejněno uživatelem Zdena 7 října, 2016 0 komentářů

Já vím, zase cuketa. Ale tohle fakt zkuste. Na internetu je plno podobných receptů. Já jsem je vždycky zdárně a bez zájmu přehlížela, že tohle jako dělat nebudu. Ale pak jsem víceméně stejným způsobem připravovala květák. Ten nám jednak nám fakt moc chutnal a jednak mi zbylo obalivo. Takže jsem si řekla, že to přeci nevyhodím, když je v tom sýr a použila jsem směs na cuketu. Poprvé jsem dělala kolečka z asi 5 malých cuketek a normálně jsem všechno sama snědla, úplně bez uzardění. Chutná to podobně jako houbové řízky, opravdu. V obalu je totiž Gran Moravia nebo jiný podobný sýr a ten cuketě dá skvělou chuť. Podruhé už jsem zkusila cuketové hranolky.

cuketové hranolky

Potřebujete:

  •  1 starší housku
  •  ½ hrnku strouhaného sýru parmazánového typu
  •  ½ ČL soli
  •  ½ ČL granulovaného česneku
  •  ½ ČL sušených bylinek (tymián, oregano), není to ale nebytné, spíš podle chuti
  •  olivový olej
  •  malé cukety

Základem úspěchu je v tomto receptu obalovací směs. Na ni použijte asi 2 dny starou housku. Rozsekejte ji v mixéru na hrubší strouhanku, kterou pak dejte do trouby vyhřáté asi na 160 °C vysušit asi na 10 minut.

kitchen-6981

Pohlídejte si, abyste ji opravdu jen vysušili a nezačala vám zlátnout. Vyrobíte si vlastně takovou obdobu Panko strouhanky. Nechejte ji zchladnout, bude to raz dva. Celkem byste měli mát zhruba 1 hrnek strouhanky. Pak nastrouhejte na jemno tvrdý sýr a smíchejte jej se strouhankou. Osolte, přidejte česnek a třeba i půl ČL sušených bylinek.

Množství cuket se špatně odhaduje, záleží na jejich velikosti. Poprvé jsem celý 1 plech pokryla asi půlcentimetrovými kolečky z opravdu malých 5 cuketek. Podruhé jsem měla cukety větší, ale pořád mladé, takže nebylo třeba vykrajovat semínka. Nejdříve jsem je rozpůlila napříč a pak obě půlky rozkrájela, každou půlku jsem tedy nakrájela na šestiny až osminy, jak mi to zrovna vyšlo.

cuketové hranolky

Nakrájené cukety pokapejte trochu olejem a rukama je v něm rovnoměrně namočte, aby byly všechny mastné. Kdyžtak trošku oleje přikápněte, ale opravdu není třeba moc. Mastné kousky cuket obalte v ochucené strouhance a pokládejte na plech.

cuketové hranolky

Troubu si rozehřejte asi na 180 °C. Dejte obalené cukety péct na asi 30 minut. Je potřeba, aby strouhanka na krajích už zlátla. Vyndejte a hned podávejte.

cuketové hranolky

Po zchladnutí hranolky zvlhnou a změknou a už to není ono. Můžete je namáčet v ochucené majonéze nebo zakysané smetaně či mixu obojího, jak to často dělám já. Zkuste ale jakýkoli dip, co vám chutná.

cuketové hranolkycuketové hranolky

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..