k zakousnutíostatnísaláty a lehká jídlasnídaně

Pasta z pečených rajčat

zveřejněno uživatelem Zdena 20 září, 2016 0 komentářů

Letos jsem s rajčaty moc štěstí neměla. Ač mi jich narostlo opravdu hodně, v půlce sezóny je začala kosit plíseň. A protože bylo všelijak, tak jsem jich hodně musela vyhodit. Navíc jsem měla trochu nevyváženou skladbu odrůd, takže mi do konce léta plodí už jen malá rajčata a to je teprve práce, když je chcete nějak zpracovat. Když se udělalo hezky a vedro koncem léta, plíseň ustoupila. Rostliny sice napadené byly, ale rajčata už úspěšně dozrávala, takže se mi začala kupit na parapetu. Musela jsem vymýšlet, co s nimi. Nechtělo se mi je loupat na zavaření samotných rajčat. Ale připravit pastu nebo omáčky, to je jiná, s tím je práce o něco méně. Pomalu pečená rajčata jsou výborná i k okamžité spotřebě na těstoviny, na tousty nebo polévku. Mohla bych je jíst jen tak z plechu, ani bych nepotřebovala nic přikusovat. Pasta z pečených rajčat je ideální způsob, jak si tuto lahůdku uchovat na zimu.

Vhodná jsou právě i menší rajčátka, kulatá nebo hruštičky.

Potřebujete:

  •  rajčata, kolik budete mít, to je asi jedno. Já jsem zpracovala plný plech nepůlených rajčat, kterých po nakrájení byly logicky 2 plné plechy. Rajčata se dost zmenší při pečení, takže i kdybyste jich potřebovali zpracovat více, nebojte se jich na plech naložit víc, při pečení byste je pak po nějakém čase mohli rozhrnout do jedné vrstvy.
  •  bylinky, může být oregano, rozmarýn, tymián. Ten jsem dala já, tentokrát jen sušený, nemám dost čerstvého, nějak mi letos dobře neroste.
  •  sůl, pepř
  •  olivový olej

Rozehřejte troubu na 180 °C, pro tento účel na horký vzduch. Jindy jej téměř nepoužívám, což je asi spíš dáno tím, že s ním nemám zkušenosti a jsem zvyklá a vyrostla jsem na klasické troubě. Nějak jsem se horký vzduch nenaučila rutinně používat. Ale když dávám péct výjimečně 2 plechy najednou, tak to zkouším s horkým vzduchem.

Pasta z pečených rajčat

Postup je velmi jednoduchý.

Nakrájejte rajčata a poklaďte na plech slupkou dolů.

Pasta z pečených rajčat

Posypte bylinkami, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Toho se nebojte, ať jsou všechna rajčátka zakápnutá.

Plechy dejte péct na 2 hodiny, ale po hodině je potřeba občas rajčátka proházet a zamíchat, protože už se opékají okraje a karamelizuje šťáva. Můžete pak i trochu ubrat stupně, asi na 160 a pokračovat v pečení. Po 2 hodinách vyndejte z trouby.

Pasta z pečených rajčat

Pokud jste měli rajčata větší a zdá se vám, že je v nich ještě moc tekutiny, klidně po 15 minutách přidávejte čas. Už jsem pastu připravovala i tak, že jsem z rozkrojených rajčat vymačkala semínka s tekutinou. Tím se celý proces pečení urychlí, na plechu je méně tekutiny s vypečení.

Po vyndání z trouby nastavte teplotu  na 140 °C.

Rajčata nechejte lehce zchladnout a pak přendejte do nádoby pro tyčový mixér a rozmixujte na hladký krém.

Pasta z pečených rajčat

Můžete přidat trochu olivového oleje. Slupky nechávám, rozmixují se také a případná lehce hrubší struktura pasty ničemu nevadí. Pastu naplňte do sterilizovaných sklenic, povrch zakápněte olivovým olejem a zavřete. Dejte do trouby na 20 minut

Ze 2 plechů jsem připravila 3 malé skleničky pasty.

Pasta z pečených rajčat

Pasta z pečených rajčat

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..