hlavní jídlaryby a seafood

Pečený filet s řapíkatým celerem

zveřejněno uživatelem Zdena 3 srpna, 2018 2 Komentáře

Koupila jsme v Globusu velký filet z nilského okouna. Až potom jsem přemýšlela, co s ním. Když je filet bez kůže, tak s ním nemám moc dobré zkušenosti s přípravou na pánvi, většinou mám aspoň z části ryby fašírku. Oblíbila jsem si pečení v troubě na plechu. Buď rybu okořením, pokapu olivovým olejem a pokladu třeba plátky citrónu, nebo vyrobím něco navrch, čím filet potřu. Zkusila jsem pečený filet s řapíkatým celerem, který se k rybě chuťově velmi hodí. Filet byl dost velký pro 4 lidi. Přílohu teď v létě máme dost monotónní, protože nám opravdu hodně chutná. V troubě peču na plechu nakrájenou na kostičky dýni. Někdy s řepou, jindy přidám brambory nebo květák. Osolím, okořením nebo dám bylinky, pokapu olivovým olejem a upeču.

Potřebujete:

  • velký filet z bílé ryby
  • 3 – 4 řapíky celeru
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • asi 1 dl suchého bílého vína
  • 1/2 kelímku šlehačky – obojího, tedy vína i šlehačky můžete dát i víc, budete mít trochu více omáčky
  • hrst sekané petrželky nebo natě z řapíkatého celeru
  • přílohu dle vaší chuti, pokud byste pekli dýni, tak 1 Hokkaido a pár brambor nebo řepa či květák by vám mohly stačit

Celer nakrájejte na kostičky. Orestujte na olivovém oleji, nechejte rozvonět. Osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Duste asi 5 minut pod pokličkou, pak odklopte, přidejte šlehačku a nechejte povařit dalších 5 minut, případně podle potřeby ještě přidejte trochu vína. Omáčka se postupně trochu zredukuje a zhoustne. Pak vmíchejte sekanou petrželku či celerovou nať.

Filet osolte z obou stran, dejte na plech na trochu olivového oleje, nandejte na rybu připravený celer i s omáčkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 30 minut.

Pokud budete péct i zeleninu, může dát oba plechy do trouby na program s horkým vzduchem, přičemž zeleninu tam dejte o asi 5 minut dříve.

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Sarka 6 září, 2018 at 12:44 pm

Dal by se pouzit tento recept i na jine druhy ryb?

Reply
Zdena 6 září, 2018 at 6:04 pm

Zdravím! Určitě ano, ale volila bych spíš bílou rybu. Nebojte se experimentovat! Hezký den, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..