hlavní jídlak zakousnutís masem

Velikonoční nádivka

zveřejněno uživatelem Zdena 15 dubna, 2017 0 komentářů
Nádivka patří k Velikonoční tradici a pekla se jako hlavní jídlo na Bílou sobotu. Existuje mnoho receptů, každý má nějaký svůj oblíbený. V tom našem by neměly chybět kopřivy, i když loňské Velikonoce, kdy Bílá sobota byla 26. Března, to byl kumšt a musela jsem jít na místo, kde vím s jistotou, že kopřivy rostou a skutečně jsem tam drobečky našla. Pokud byste neměly kopřivy, použijte špenát nebo petrželku, zkrátka něco zeleného.
Já většinou do nádivky uzené maso nedávám, vlastně ho skoro nepoužívám, výjimkou jsou jen velmi zřídka uzené domácí klobásky, těm někdy neodoláme. Ale co si dopřejeme, to je dobrá anglická slanina, kterou v tomto receptu používám. Kupuji ji v Lidlu, buď rovnou kostičky, nebo plátky. Recept je velmi jednoduchý, jako ostatně většina mých oblíbených jídel.
Velikonoční nádivka
Potřebujete pro 3 – 4 osoby:
(podle žravosti, my moc nejíme a syn, ten jí vůbec jako vrabec, takže ve třech jsme ještě jednu porci nechali, ale pokud bychom byli všichni 4, tak nám nezbude. Jestli máte doma velké jedlíky, raději udělejte více)
  •  250 g bílého pečiva alespoň 1, lépe však 2 dny starého
  •  miska mladých kopřiv (polévková)
  •  70 g rozpuštěného, mírně zchladlého másla
  •  3 velká vejce
  •  150 ml mléka
  •  100 g anglické slaniny
  •  3 stroužky česneku
  •  sůl, pepř, muškátový oříšek

Pečivo nakrájejte na kostičky velikosti kolem 1, 5 cm.

Velikonoční nádivka

Kopřivy omyjte a zalijte v míse vařící vodou, nechejte je asi 1 – 2 minuty spařit, pak slijte přes cedník a dejte ochladit do studené vody. Vyždímejte a nakrájejte na kousky.
Velikonoční nádivka
Na pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky, nedávám pod ní nic, začnu na mírném ohni a postupně, jak pustí tuk, tak se opeče. Ke slanině hoďte nakrájený česnek. Opečte dozlatova.
Oddělte bílky od žloutků. Ty smíchejte s máslem a mlékem a špetkou muškátového oříšku. Do žloutkové směsi pak zamíchejte špenát a směs slaniny s česnekem. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do středně tuhého sněhu.
Rozpalte troubu na 180 °C.

Do mísy k nakrájenému pečivu nalijte žloutkovou směs a dobře promíchejte. Pracujte jemně, ať si pečivo nerozbijete. Pak opatrně vmíchejte bílky. Směs dejte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku.

Velikonoční nádivka

Pečte 30 minut.
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..